Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ragnar Fredriksson

En av Grangärde finnmarks gamla urinvånare, Ragnar Fredriksson i Kestina, är död vid en ålder av 93 år.

Han är mer känd som Gubben i stugan efter Nina Hedenius dokumentärfilm med samma namn som sedan 1994 visats flera gånger i TV och är en av de populäraste och mest omtyckta TV-filmerna någonsin. Den har också tusentals visningar på youtube.

Det var genom Dan Andersson jag kom i kontakt med Ragnar.

Under 1970-90-talet fanns föreningen Friluftsungdomen som var en utbrytning från Friluftsfrämjandets TVM-verksamhet. Vi hade på 1970-talet ett läger kallat Expedition Finnmarken – i Dan Anderssons fotspår.

Första året, 1973, vandrade man genom finnmarken med Palle Petersson och Ingvar Granqvist som ledare.

Andra året, 1974, då jag var med första gången, cyklade vi istället med Mitzerl Andersson och Inger Olsson som ledare.

Det tredje och sista året 1975 var jag ledare tillsammans med Roger Ternell. Vi hade då våra lägerplatser vid bl a Bränntjärn, Aborrtjärn, Pajso och i Skattlösberg nedanför Luossastugan.

Alla åren var det tradition att när vi låg vid Bränntjärn besökte vi en kväll Ragnar i Kestina. Gården Kestina ligger inte långt från Bränntjärn. Ragnar berättade då om finnmarken och spelade gamla stenkakor med Dan Anderssonlåtar på en vevgrammofon. Detta är minnen som vi aldrig glömmer.

Ragnar bodde mitt i Dan Andersson-land. Vägskyltarna i området bär namn som är välkända från Dans liv och diktning.

Kestina ligger inte långt från Bränntjärnstorpet (Utarampa) där Dans far och Ragnars farmor växte upp i stor fattigdom. Inte heller långt från Kangas svedjor eller det gräsiga kärret vid So. Det ligger precis norr om Bränntjärn. Det är inte heller så långt till Bringsjöberg där Dan var lärare eller Skattlösberg där han föddes.

Kestina har också en central roll i Dans diktning. Hans största diktepos heter just Vaggsång vid Kestina. Dessutom bodde Dans faster Christina Andersdotter på Kestina eller Bränntjärnshöjden som det hette på den tiden. Hon var Ragnars farmor.

Därför var det inte bara vi som besökte Ragnar. Under decennierna då Dan Andersson var som mest i ropet hade Ragnar många besökare. Det var allt från ensamma vandrare till busslaster med turister. Han kunde visa flera fullskrivna gästböcker.

År 1976 hade vi en återträff vid midsommar i Skattklösberg men sedan blev det tyvärr inga fler finnmarksexpeditioner och Friluftsungdomen lades ned år 2000.

Men under alla åren har jag sedan behållit kontakten med Ragnar.

År 2000 och 2005 hade vi jubileumsträffar då en del deltagare från alla tre expeditionerna träffades vid Hedby källa vid Pillisoån öster om Skattlösberg. Ragnar var med på dessa träffar liksom finnmarkens store kulturperson Gunnar Karlsson i Torsberg.

Det blir tomt i finnmarken efter Ragnar och vi kommer att sakna honom om det blir några fler jubileumsträffar vid Hedby källa.

Inge Nilsson, Rättvik