Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ragnar Axelsson, Svärdsjö

Handlar´n Ragnar "Acke i boa" Axelsson, Boda Svärdsjö har stängt för alltid.

Annons

På våren 1975 kom han till Boda. Acke var född i Garpenberg. Han började som expedit i Hedemora området men efter militärtjänsten och FN tjänst 1965-1966 på Cypern och Gaza fick han jobb i Falun där såg han annonsen om föreståndare för ICA Bodviks handel i Svärdsjö. Han sökte tjänsten som föreståndare och fick den.

Han flyttade in i lägenheten i samma hus som affären. Här kom han att bo hela sitt liv även då affären stängde 2006 och Acke gick i pension och fastigheten fick nya ägare och verksamhet.

Den personal som jobbade med Acke trivdes även om det ibland var svårt att få honom att göra förändringar. Han var alltid snäll och hjälpsam mot kunderna. Under flera år körde han ofta ut livsmedel till äldre som själva inte orkade besöka affären.

Jag minns Acke då han redan 1978 kom med i gruppen runt Bobo Eriksson som kom att spela Svärdsjö revyn under 10 år på Hedenborg i Borgärdet, Jag minns honom som Älgskyttarna tillsammans med Jan Eriksson, på kaserngården, fiskelycka eller, i prästen monologen om hårda bänkar, och mycket mer. Alltid med sitt kluriga och trevliga framträdande.

Tidigt blev hans hem och lokalen på vinden en fritidsgård med ett litet gym där det under helgerna var fullt med grabbar från Boda men även för andra ungdomar från kringliggande byar. Här var man alltid välkommen berättar många ungdomar.

Jag kom i kontakt med Acke genom hans stora fotointresse. I samband med de studiecirklar jag ledde som dokumentera Svärdsjö socken på 1990-talet och fick jag ofta hjälp av Acke med gamla glas plåtar som han omvandlade till papperskopior. Hans stora intresse för fotografier fortsatte genom åren då kanske främst med smalfilmskameran.

På sin 70-års dag berättade han om ett tillfälle under sin FN-tjänst som han inte glömde. Han var under sin FN tjänst, hovmästare. Han var stationerad på Hill 88 utanför Gaza. Vi hamnade mitt i 6-dagars kriget. Vi fick gräva ned oss och tryckte där i 6 dagar tills kriget var över. Hemma i Boda var han med i hemvärnet under nästan 20 år.

Tack Acke för allt du gjort genom åren för ungdomar, äldre samt roat oss.

Du kommer alltid att finns med oss som Acke i boa.

John Sohlberg, Falun, tidigare Borgärdet.