Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rädslan och obehaget finns kvar

Kalle och Solveig Larsen var i Spanien när de fick besked att ett inbrott hade gjorts i deras fritidshus i Gubbo.
Bland annat stals två tv-apparater och en värdefull pipsamling.
– Det var otroligt jobbigt att vara utomlands när det hände. Vi ville bara hem, säger Solveig.

Kalle och Solveig Larsen bor i Tumba. Huset i Gubbo har de haft sedan 1974 och där tillbringar de ungefär hälften av årets dagar.

När paret reste till Spanien fick de hjälp av en granne att se till huset. Och det var när grannen i torsdags förra veckan gick in i huset som inbrottet upptäcktes. Ett fönster hade brutits upp och tre blomkrukor hade varsamt flyttats från fönsterbrädan.

Händelsen polisanmäldes samma dag och vid en genomgång av huset noterades att två platt-tv-apparater, 60 tum respektive 30 tum, hade stulits. Dessutom stals Solveigs värdefulla pipsamling, tennskrin och bilnycklar.

Kalle och Solveig fick besked om inbrottet och försökte att så snabbt som möjligt att ta sig till Sverige och Gubbo.

– Men det dröjde till måndag innan vi kom till Arlanda.

Sedan kom beskedet att två dagar efter inbrottet stals en av parets bilar. Den var avställd och stod parkerad på gården.

– Batteriet i bilen var urladdat, så de hade tagit ett reservbatteri för värmen i huset och ställt ut på trappan till lekstugan. Sedan återkom de och satte i batteriet i bilen och stal den, berättar Kalle.

Bilen efterlystes och hittades i Gubbo och polisen beslagtog den. När bilen undersöktes påträffades ett hagelgevär, verktyg och dunkar.

– Mitt i all förtvivlan så såg jag att de faktiskt hade lagat ett stag till extraljusen, påpekar Kalle.

Solveig säger att förlusten av piporna, som hon ärvt, känns hårt.

– Ja usch, man vill ju ha kvar saker och ting.

Båda tycker naturligtvis att det som inträffat är väldigt obehagligt och att rädslan för att det ska hända ingen kommer att finnas kvar lång tid framåt.

För det har varit inbrott i huset tidigare, så Kalle och Solveig vet vad de talar om. Det var vintern 1990 och då var det en balkongdörr som bröts upp. Den gången stals gamla kopparsaker och ett tiotal fotografier i träramar, bland annat Solveigs föräldrars bröllopsfoto.

Spår i snön visade hur tjuvarna hade rört sig, men polisen lade inte någon större vikt vid dessa spår.

– En polis sa att alla har storlek 43, minns Kalle.

– Det var ju väldigt olustigt, men allt eftersom lägger man det bakom sig.

Det första inbrottet fick till följd att ett larm installerades och de ordnade så att huset såg bebott ut.

Men larmet är numera inte uppdaterat och inaktivt. Vilket underlättade för tjuvarna i torsdags.

– Vi har ännu inte pratat om hur vi ska göra, men vi överväger att skaffa ett nytt larm och sedan få till grannsamverkan, säger Kalle.