Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Radio Hedemora sänder 15 timmars julaftonsradio – vill ge sällskap till ensamma

/
  • Linus Samuelsson och Tommy Samuelsson från Hedemora Närradio som sänder 15 timmar julradio mellan klockan 9.00 och midnatt på både julafton, juldagen och annandagen.
  • Linus Samuelsson sänder
  • Radio Hedemora hyr sin radiostudio från Folkets Park i Hedemora. Tommy och Linus Samuelsson hinner dock fira jul, även om de hela tiden har koll på att den förinspelade sändningen fungerar.
  • Linus Samuelsson och Tommy Samuelsson på plats i studion vid Folkets Park i Hedemora. Det 15 timmar långa julradioprogrammet sänds i realtid, men är förinspelat.

Radio Hedemoras 15 timmar långa julradioprogram sänds för 20:e gången i år.
– Det blir lite sällskap för de som är ensamma på jul, säger Tommy Samuelsson, ordförande för Hedemora Närradio.

Annons

Från klockan 9.00 och fram till midnatt, totalt 15 timmar, sänder Radio Hedemora sitt julradioprogram. 93,9 MHz är frekvensen att ratta in för de som vill lyssna.

– Det blir vårt 20:e program i år, men vi har sänt i 19 år, så nästa år ska vi fira 20-årsjubileet. Vi har ett lite tätare program i år, reportagemässigt, säger Tommy Samuelsson.

Programmet sänds med samma tider på både julafton, juldagen och annandagen.

– Vi har en del nyheter i årets program, men även en del repriser. Exempelvis "Tassemarker" som sänds klockan 10.02 och Dragon-Stinas julnatt som sänds vid 19.30, säger Tommy Samuelsson.

I programmet märks även en del färska inspelningar, från Vasaskolans julavslutning (sänds klockan 12.30), Musikskolans Luciakonsert (sänds 16.00) och Musikskolans flöjtisters julavslutning (sänds 18.25).

– Det blir en stark berättelse klockan 20.00 då paralympikern Christian Hedberg gör sitt program och berättar om den olycka han var med om. Christian har inte medverkat tidigare, säger Tommy Samuelsson.

Läs också: Christian Hedberg – den okände landslagsstjärnan.

Arne Moström, som nyligen fyllde 90 år, spelar julskivor i etern vid 17.00 och det blir även en hel del musikinslag. Tommy Samuelssons son Linus har två egna program där han väljer julmusik.

– Det blir väldigt blandat, alla möjliga genrer. Både populära jullåtar och sådana som folk kanske aldrig har hört förut, säger Linus Samuelsson, vars program "Linus Jullista" sänds klockan 13.00 och 19.00.

– Just jullåtar är en djungel numera, det finns så oerhört mycket julmusik, säger Tommy Samuelsson.

Vad har ni båda för favoritlåt bland alla jullåtar?

– Jag gillar "Driving home for Christmas" med Chris Rea. Den är den mest spelade jullåten och den bästa, tycker Tommy Samuelsson.

– Min favoritjullåt är "Vår julskinka har rymt" med Werner och Werner. Den är rolig, säger Linus Samuelsson.

Hur många är det som lyssnar på ert program på julafton?

– Det går inte att mäta, men vad vi hör av vänner och bekanta så är det en ansenlig mängd. I fjol gjorde vi ett webbtest och då var det nästan 300 personer som hade gått in. Det är en rätt skaplig siffra tycker jag, säger Tommy Samuelsson.

Han hoppas att julradion kan ge lite sällskap till människor som sitter ensamma på jul.

– Ja, förhoppningsvis så kan vi ge dem lite sällskap. Det är nog fler människor än man tror som sitter ensamma hemma på julafton, säger Tommy Samuelsson.

Hinner ni själva fira någon jul, eller är det fullt upp med att kontrollera att sändningen fungerar?

– Jodå, visst hinner vi det, säger Tommy.

– Fast vi lyssnar på hela sändningen, så att vi hör att det fungerar, tillägger Linus.

Det har dock inträffat ett par intermezzon under årens lopp.

– I fjol så löste en jordfelsbrytare ut sig, så det blev tyst en stund. Då gällde det att få i gång sändningen på rätt ställe, allt är ju förinspelat men vi sänder i realtid, så alla klockslag i programmet måste ju stämma, säger Tommy Samuelsson.

Och för några år sedan krånglade sändaren.

– Sändaren uppe vid toppen av Nibbleberget krånglade så vi fick åka dit fem, sex gånger på julafton. Då var vi inte så populära därhemma, när vi fick lämna julmaten och kontrollera sändaren, säger Tommy Samuelsson.

Hur mycket tid har ni lagt ner på programmet?

– Programmet är ju 15 timmar långt, men alla inspelningar, planering och mixandet har nog tagit uppemot 120-140 timmar. Man brukar säga att en timmes radio tar tio timmars arbete. Samtidigt är radion ett lättjobbat medium, man kan ju sitta hemma och sända om man vill, det krävs inte jättemycket teknik, säger Tommy Samuelsson.

Läs fler nyheter från Hedemora kommun.

Annons