Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rådigt ingripande avstyrde storbrand

Dagen efter den våldsamma förskolebranden i Sunnansjö var ytterligare en storbrand nära hotande i Västerbergslagen. På fredagsmorgonen rökfylldes restaurangskolans lokaler i Smedjebackens Folkets hus sedan en timer, av någon anledning, fattat eld och det även börjat brinna i väggen upp mot taket.

Tack vare ett rådigt ingripande av kocken Göran Walldén kunde brandungen kväsas i sin linda innan eleverna hunnit anlända.

Det var vid 07.15-tiden som en styrka från räddningstjänsten kallades till platsen. I det läget hade Walldén redan fått läget under kontroll och meddelat detta när han kontaktade länsalarmeringscentralen.

– Vi fick utlarmningen som en undersökning, men det automatiska brandlarmet från lokalerna hade inte nått oss. Men senare blev det provat och då fungerade det. Varför det inte löste ut vet vi inte, säger räddningsledaren Jonas Dorg.

Styrkan kollade platsen för antändningen med värmekamera, konstatera att det inte förelåg risk för fortsatt brand och började vädra ut lokalerna. Brandtillbudet inträffade vid disken i restaurangens serveringsdel men den stinkande röken spreds snabbt över stora delar av våningsplanet.

– Restaurangen kommer att hållas stängd i avvaktan på att lokalerna blir sanerade, meddelade vaktmästaren Kjell Eriksson. Både han och kommunens larmansvarige Tommy Almqvist kunde samtidigt konstatera att automatlarmet faktiskt fungerade när det testades någon timme senare.

Kocken Göran Walldén blev varse att något inte stod rätt till när han höll på att byta om till arbetskläder.

– Jag kände att det luktade bränd plast och fick se att det var fullt med rök i lokalerna. Det brann med öppen låga i timern och på väggen upp mot taket, berättar han.

Han insåg direkt situationens allvar, greppade en kolsyresläckare och lyckades kväsa branden redan i dess linda.

I sammanhanget ska nämnas att händelsen, tursamt nog, inträffade så pass tidigt att eleverna ännu inte hunnit anlända.