Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räddningstjänsten vill att fler ska våga slå larm

/

Annons

–Tyvärr är det många som inte tar en soteld på så stort allvar och som dessutom tror att de själva tvingas stå för kostnaden vid våra räddningsinsatser, säger han.

I slutet av förra veckan larmades Järnakåren till både Skansbacken i Nås och till Grånäs i Järna sedan soteld brutit ut. I Nås var fastighetsägaren hemma och kunde se till att elden dämpades genom att stänga alla drag i väntan på att räddningstjänsten kom till platsen. Vid branden i Järna var det en förbipasserande bilist som upptäckt lågor ur skorstenen och tog kontakt med husägaren som slog larm.

Båda bränderna slutade lyckligt tack vare tidiga larm men i båda fallen måste nu en provtryckning av murstocken göras av sotare innan det blir någon fortsatt eldning. Håkan Englund menar ändå att det tyvärr finns många som drar sig för att slå larm när de misstänker att en soteld brutit ut.

–Vad kostar det här då, är en vanlig fråga som vi kan få vid en utryckning, säger Håkan som tycker att det är olyckligt att så många tror att det kostar pengar.

–Räddningstjänst regleras enligt räddningstjänstlagen och finansieras med skattepengar. Ingen ska behöva dra sig för att slå larm och det alltid är bättre att ringa en gång för mycket än en gång för lite, säger han.

Mer läsning

Annons