Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Räddningstjänsten i Vansbro stänger av vägen vid olyckor

Sedan en tid tillbaka har räddningstjänsten i Vansbro beslutat att all trafik stoppas i samband med trafikolyckor. Skälet är att personalen vill koncentrera sig på att ta hand om skadade.
– Vi vill inte riskera att någon blir skadad, tendensen är tydlig, bilister tar allt mindre hänsyn vid olycksplatser, säger Bo Lundberg, räddningschef.

Sedan flera år tillbaka har det varit ganska tydligt, bilister som ska passera en olycksplats tar allt mindre hänsyn till att det är skadade och räddningspersonal som befinner sig på vägen eller dess närhet.

– Trots att vi försöker vinka ner bilarnas fart, så verkar det som de inte släpper på gasen det minsta och yrkestrafiken är inte ett dugg bättre, konstaterar Bo Lundberg.

För inte allt för länge sedan fick de en backspegel bortkörd på stora släckbilen av en passerande lastbil, men den gjorde inte minsta tecken på att stanna, utan fortsatte bara. Det finns flera exempel på bilar som bara fortsatt förbi och brandmännen har fått hoppa åt sidan när de skulle stoppa dem.

– Det är ofta vi blir utskällda av bilister som vi stoppat, men som regel lugnar de ner sig när vi gör klart att det är stopp, berättar Magnus Lindberg, brandman.

Det hör inte heller till ovanligheterna att bilister som tröttnat försöker ta sig förbi olycksplatsen och bryter ur sig ur kön med bilar.

– Där måste jag säga att lokalbefolkningen sköter sig, men däremot fjällturisterna är helt annorlunda, de ska fram till varje pris, poängterar Bo Lundberg.

Men med det beslut som nu fattats kommer det att bli totalstopp i trafiken så fort räddningstjänsten anländer till en olycksplats. Det kommer det att vara så länge den akuta insatsen pågår.

– När vi har koll på läget och har fått lite struktur i det hela, då kan vi börja släppa på trafiken igen, i kanske ett av körfälten. För vi är ju medvetna om att det snabbt blir otroligt långa köer, säger Bo Lundberg.

Läs även: Person påkörd vid vägbygge - fördes till sjukhus

Ett alternativ som de ganska snabbt funderar kring är om det går att hitta alternativa vägar.

– Problemet är att vi har älven som går intill E16 genom hela kommunen och alternativen begränsas ofta av att det måste finnas en bro över på andra sidan, vilket det inte är så tätt mellan, uppger Lundberg.

Han är medveten om att detta kommer att göra det besvärligt för många människor, men att de inte vill riskera att någon ur räddningspersonalen skadas eller dödas.

– Vi är där för att rädda liv, det är vårt uppdrag och vill inte riskera att själva få sätta livet till, understryker Lundberg.

Läs fler nyheter från Vansbro här!