Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Räddningstjänst varnar: Ruttna isar bär inte

(DENNA ARTIKEL PUBLICERADES 2014-02-04) Var försiktig på isarna, det uppmanar länets räddningstjänster och förmaningen verifieras av skoterguiden Per Almestrand.
– Vi har redan slutat att köra på de leder som går över sjöisar, säger Per Almestrand, sedan han var med om ett olyckstilbud utanför Nornäs för några dagar sedan.

Per Almestrand är licensierad guide och kör skotergrupper från Sälen mot Sörsjön och Nornäs.

– Vi följer skoterlederna, men har nu insett hur rutten isen är under snön. Därför har vi avslutat alla turer som går över is, säger Per.

Det var två incidenter som fick honom att inse att isarna inte är vad man förväntar sig.

– När vi körde mot Nornäs var det en svensk flicka som kom bara några meter utanför leden och körde igenom och fick skotern över sig. Vi hade räddningslinor i min skoter och när vi skulle hjälpa henne gick även en av oss igenom isen, berättar Per.

Tack vare snabba insatser kunde flickans skoter dras undan så hon kom loss och hon kunde komma upp på isen.

– För han som gick igenom isen blev det en kall tur tillbaka mot Sälen, vi fick tömma stövlarna på vatten men det gick bra, säger Per.

När en annan is skulle kontrolleras så var det bara att köra borren rätt igenom.

– Det behövde inte ens borras. Så isarna är rejält ruttna och högst osäkra.

Per beskriver vädret som orsak till det osäkra isläget.

– Först var det kallt i början av december. Sedan kom värme och slask och på det började det sedan att snöa så under den djupa snön ligger det bara rutten is. Snön har hindrat kylan från att skapa bra is. Vattentemperaturen är också betydligt högre än normalt.

– Inte ens lederna bör man lita på just nu, det bästa vore att skylta om att isarna är svaga där skoterleder går på is, menar Per.

Lena Nilsson på Norra Dalarnas fjällsäkerhetskommitté bekräftar att isarna är osäkra.

– Vi har haft flera tillbud med skotrar som gått igenom is, så det finns all anledning att vara försiktig, menar Lena.

Länets räddningstjänster har också gått ut med en generell varning om de svaga isarna och uppmanar alla att ha med isdubbar när man ger sig ut på isen.