Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räddningstjänst varnar: Ruttna isar bär inte

/
  • Den här gången gick det bra sedan en flicka kunde få skotern som tryckte fast henne bortplockad men även mannen med räddningslinan gick igenom isen. Foto Per Almestrand

(DENNA ARTIKEL PUBLICERADES 2014-02-04) Var försiktig på isarna, det uppmanar länets räddningstjänster och förmaningen verifieras av skoterguiden Per Almestrand.
– Vi har redan slutat att köra på de leder som går över sjöisar, säger Per Almestrand, sedan han var med om ett olyckstilbud utanför Nornäs för några dagar sedan.

Annons

Per Almestrand är licensierad guide och kör skotergrupper från Sälen mot Sörsjön och Nornäs.

– Vi följer skoterlederna, men har nu insett hur rutten isen är under snön. Därför har vi avslutat alla turer som går över is, säger Per.

Det var två incidenter som fick honom att inse att isarna inte är vad man förväntar sig.

– När vi körde mot Nornäs var det en svensk flicka som kom bara några meter utanför leden och körde igenom och fick skotern över sig. Vi hade räddningslinor i min skoter och när vi skulle hjälpa henne gick även en av oss igenom isen, berättar Per.

Tack vare snabba insatser kunde flickans skoter dras undan så hon kom loss och hon kunde komma upp på isen.

– För han som gick igenom isen blev det en kall tur tillbaka mot Sälen, vi fick tömma stövlarna på vatten men det gick bra, säger Per.

När en annan is skulle kontrolleras så var det bara att köra borren rätt igenom.

– Det behövde inte ens borras. Så isarna är rejält ruttna och högst osäkra.

Per beskriver vädret som orsak till det osäkra isläget.

– Först var det kallt i början av december. Sedan kom värme och slask och på det började det sedan att snöa så under den djupa snön ligger det bara rutten is. Snön har hindrat kylan från att skapa bra is. Vattentemperaturen är också betydligt högre än normalt.

– Inte ens lederna bör man lita på just nu, det bästa vore att skylta om att isarna är svaga där skoterleder går på is, menar Per.

Lena Nilsson på Norra Dalarnas fjällsäkerhetskommitté bekräftar att isarna är osäkra.

– Vi har haft flera tillbud med skotrar som gått igenom is, så det finns all anledning att vara försiktig, menar Lena.

Länets räddningstjänster har också gått ut med en generell varning om de svaga isarna och uppmanar alla att ha med isdubbar när man ger sig ut på isen.

Annons