Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Räddningschef sågas av tidigare kollegor

Efter tre år som chef för Räddningstjänsten i Mora ifrågasätter nu delar av personalen Lars Rydstedts förmåga att leda verksamheten.
– Förvånar mig inte. Folk i Mora började ringa till mig för ett och ett halvt år sedan och undrade vad vi hade släppt upp för person, säger Veiko Salo, fackombud för Brandmännens Riksförbund i Flen.

Det var på Räddningstjänsten i Flen Lars Rydstedt var chef innan han flyttade till Mora. Han hade stora ledningsproblem. Kommunen tvingades kalla in en psykolog.

– Psykologen jobbade med oss i tre månader. Det psykologen kom fram till var att Lars Rydstedt inte ska ha personalansvar, säger Veiko Salo.

Trots det valde Mora att fullfölja anställningen.

– Man ringde från Mora kommun för att fråga om Rydstedt. Då fick kommunens representant tag på de två personer här på stationen som inte hyste agg till Rydstedt, säger Veiko Salo.

Enligt Veiko Salo består Rydstedts samarbetssvårigheter i att han backar upp några i personalen.

– Säger man emot får man skit. Han ändrar sig inte trots att han har fel, då är det någon annan som gjort felet, säger Veiko Salo.

En av de brandmän i Mora som tidningen pratat med tycker att Rydstedts förklaring i fredagstidningen att han "styrt upp" vissa saker inte stämmer.

– Vi har försökt prata med vår chef, men det går inte, säger en brandman.

– Har man hamnat i botten på två enkäter, vilken slutsats drar man då? frågar sig en brandman.

Även Per Pettersson, BRF:s fackombud i Mora hänvisar till enkäterna.

– Det finns två enkäter en för de som jobbar heltid, och en för deltidarna. Heltidspersonalen har inte fått ta del av resultatet än. Det finns bekymmer i huset. Lars har många bra sidor också, både när det gäller styrkor och kompetens, säger Per Pettersson.

På politisk nivå känner man inte till stridigheterna, enligt kommunalrådet Anna Hed (C).

– Jag vet inte mer än vad jag läser i tidningen. Man hör ju saker som privatperson, men det är inget politiskt.