Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Räddar Rottneby

Bottenvåningen ligger kolsvart, skivor sitter för fönstren och strömmen är avstängd. Vi får treva oss fram till trappan. På andra våningen finns några fönster där ljuset strömmar in, och vi kan beundra snickerier och målningar, men också notera vandalernas framfart.

Fastigheten köptes av Mikael Styrman 1997, men när han ville avverka skogen som hör till så gick kommunen in och bildade naturreservat.

Mikael Styrman är på senare tid mest känd som mannen som släckte gatubelysning i Övertorneå och Haparanda, efter en tvist om elpriset.

Sedan Rottnebyskogen blev reservat 2003 har herrgården förfallit. Styrman svarar varken på brev eller telefonsamtal när kommunens ansvariga söker kontakt, men han har godkänt att intresseföreningen arbetar för att stoppa förfallet.

Föreningen bildades i våras. I fredags hissade styrelsen ut möbler som specialritades för huset 1904, då Ellen Nisser anlitade arkitekten Lars Israel Wahlman. Han formgav både inredning och möbler.

- Hon ville ha det senaste, säger Maria Forslund och visar på nationalromantik i trapphuset och jugend i stora salen.

Spisen är smyckad med löv som matchar vinrankorna på frisen som går runt taket. Men ölburkar, petflaskor, toapapper och en mängd oöppnade kexpaket vittnar om att här har objudna festat. De har också släpat över magasinerade möbler från huset intill och inbrottstjuvarna kan sova gott på Duxmadrasser.

Men nu åker alltså stilmöblerna ut genom fönstret.

- Vi måste skydda dem, säger Maria Forslund som är sekreterare i intresseföreningen.

Hon pluggar museologi i Umeå. Kopplingen till Falun är pojkvännen Jesper Lott som tog henne på tur förbi Rottneby.

- Han vet att jag älskar gamla hus, säger Maria som i våras valde att skriva sin C-uppsats om herrgården.

Uppsatsen handlar om vilka regler som värnar gamla hus. Det visade sig att det inte finns något fungerande skydd för herrgården. På prov skickade Maria Forslund in en ansökan om byggnadsminnesförklaring till länsstyrelsen, men fick ett snabbt nej. Det går inte, om inte ägaren tar sitt ansvar.

- Men skulle man söka rivningslov skulle det säkert bli avslag. Huset är för värdefullt för att riva, men inte tillräckligt värdefullt att bli byggnadsminne, säger Maria Forslund.

Intresseföreningen har tätat taket och försökt inbrottssäkra huset. En vision är att göra om herrgården till ett boende i bergsmansmiljö för turister.

Nu ska någon bosätta sig i den gula trädgårdsmästarebostaden tvärs över vägen, för att vakta mot vandaler.

Fotnot: Rottneby intresseförening vill gärna ha fler medlemmar. Vill du ha kontakt? Mejla Maria Forslund på epostadress: mafo0008@student.umu.se

Fakta: Byggdes för över 200 år sedan

Rottneby herrgård är 800 kvadratmeter stor. Den ligger 5 kilometer från Falu centrum, med vacker utsikt över Hosjön.

Förutom den rappade huvudbyggnaden finns trädgårdsmästarebostad, stallängor, undantag och en lekstuga stor som ett litet bostadshus.

Herrgården har anor från 1500. Då bodde ätten Stierna här.

Den nuvarande byggnaden är uppförd 1794. Den är ombyggd flera gånger.

I början av 1900-talet köptes och renoveras gården av familjen Nisser.

Herrgården ägs idag av Mikael Styrman.