Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rädda Skinnarspelet!

/
  • K-märkning. Annie Gunnarsson, ordförande i spelmanslaget, vill att Skinnarspelet och de övriga Dalaspelen ska ''K-märkas'' för att säkras för framtiden.
  • Folkmusik. Trion Karin Tenngren, Perjos Lars Halvarsson och Anders Gunnarsson bjöd på annorlunda folkmusik.
  • Hörnstenar i Skinnarspelet. Malungs spelmanslag och folkdanslag, två viktiga byggstenar i Skinnarspelet, fyllde koret i Malungs kyrka då det lokala musiklivet hyllade Skinnarspelet med en konsert.

Annons

- Då spelmanslaget och folkdanslaget i slutet av konserten skulle marschera ut ur kyrkan var det så fullt i kyrkgången att vi inte tog oss fram, berättar Annie Gunnarsson.

Hon är ordförande i Malungs spelmanslag och ledamot i Skinnarspelskommittén. Hon är också en av de stora eldsjälar som verkligen brinner för att Skinnarspelet är en kulturskatt som måste få leva vidare.

- Hela bygden måste ställa upp på ett annat sätt än tidigare. Politikerna måste inse att det inte går att marknadsföra Skinnarspelet på ett vettigt sätt om man inte ger klartecken med ekonomin förrän någon månad, kanske bara veckor, innan spelat ska sättas upp. Men även vanligt folk måste ställa upp bättre, hjälpa till att marknadsföra det fina spelet, köpa biljetter, gå dit och titta, locka med sig bekanta. Man kan inte ta för givet att Skinnarspelet bara finns. Bygdens näringsliv kan också stötta upp som sponsorer för givetvis finns det en ekonomisk smärtgräns för vad spelet får kosta kommunen, säger Annie.

Annie Gunnarsson var den främsta inititativtagaren till söndagskvällens hyllningskonsert och den blev en riktig succé.

- Alla medverkande ställde upp gratis, ingen begärde ens reseersättning. Och det var glädjande att se att hela kyrkan var fylld av publik. Fantatiskt roligt. Nu måste vi försöka hålla grytan kokande, för det här visar ju att det finns intresse och engagemang för Skinnarspelet, säger Annie Gunnarsson.

I konserten medverkade redan nämnda spelmanslaget och folkdanslaget. Sedan fick publiken se och höra Maria Röjås tillsammans med Perjos Lars Halvarsson, Karin Tenggren och Anders Gunnarsson.

Vidare Skinnarlaget med Åke Edvinsson, Rune Sandbäck och Per-Eje Malmén som bland annat ledde publiken i allsång i Skinnarspelsvisan ''Töja och töja''.

En jazztrio med Jan Hars på piano, Lars-Urban Helje på bas och Anders Gunnarsson, trummor, bjöd på kvällens mest bejublade nummer med en svängig samba.

En annan publikfavorit var Emelie Stenius, Skinnarspelets lilla Lisbet som sjöng Lisbetvisan. Sotarpojkarna David och Gabriel Eriksson läste Sotarpojkens visa och Täpp Lars Arnesson läste bland annat en dikt av Rune Lindström.

Avslutningsvis togs en kollekt. Den gav drygt 7 700 kronor som tillförs Skinnarspelets marknadsföring.

- Jag tycker att Skinnarspelet, kanske alla tre Dalaspelen, borde k-märkas. Det ska vi jobba för. Vi har bjudit in kulturminister Lena Liljeroth-Adelsohn till Skinnarspelet i sommar. Vi hoppas att hon kommer så att vi kan diskutera en ny sorts k-märkning, säger Annie Gunnarsson.

Mer läsning

Annons