Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Quicklaget: "Kritiken mot oss är orättfärdig"

ÖJE De träffades i Öje i helgen. Justitierådet, åklagaren, förhörsledaren, psykologiprofessorn och journalisten. De fem som fortfarande och envetet försvarar morddomarna mot Thomas Quick. För DT avslöjar de att tre nya böcker om Quickfrågan är på väg ut.
– Det här är det intressantaste som hänt i mitt professionella liv. Så sammanfattade justitierådet Göran Lambertz när han umgicks med övriga i Quicklaget i Öje.

DT var på plats i helgen när justitierådet Göran Lambertz och hans "lagkamrater", åklagaren Christer van der Kwast, polisen Seppo Penttinen och psykologiprofessorn Sven Å Christiansson träffades hemma hos journalisten Gubb Jan Stigson i Öje.

De här herrarna är kända för att de envetet försvarar de gamla domarna mot Thomas Quick. De hade sin första träff i Öje för ett år sedan. Gubb Jan Stigson brukar bjuda dem på älgkött och en gång såg de några älgar utanför köksfönstret. Det ledde till att de kom att kalla sig Quicklaget.

– För att skoja med dem som undrade vad vi höll på med, förklarar Lambertz.

Ja, vad gör ni egentligen på de här träffarna?

– Vi går igenom frågor som är aktuella i debatten och resonerar om hur vi ska agera.

– Vi har bestämt oss för att vara sakliga och inte angripa någon person, förklarar Christer van der Kwast. Han betonar att de inte talar om skuldfrågan utan om själva processen som ledde fram till att Thomas Quick / Sture Bergwall dömdes för åtta mord och senare friades i en resningsprocess.

Justitierådet Göran Lambertz har kritiserats av domare som anser att han gått för långt och uttalat sig om Thomas Quicks skuld.

– Jag har tassat på gränsen, erkänner Lamberz. Han säger nu att han håller sig till att hävda att processen fram till de fällande domarna var riktig.

Sture Bergwall / Thomas Quick som vårdades på Säters sjukhus började erkänna en massa mord 1993. Han dömdes för åtta mord men det höjdes röster från kritiker som misstrodde både honom och rättsprocessen. De mest kända i den skaran var författaren Jan Guillou och polisprofessorn Leif G W Persson. Quick som höll fast vid att han begått morden verkade bli upprörd över dessa ifrågasättanden. Han ändrade sig dock sedan han träffat journalisten Hannes Råstam. På hösten 2008 kunde Råstam sensationellt berätta att Thomas Quick förklarat att han inte var skyldig till några av de mord som han dömts för. Efter detta inleddes den resningsprocess som friade Quick. I och med detta stämplade många åklagare Kwast och hans vapendragare som kufar.

Författaren Dan Josefsson menade att Seppo Penttinen skulle gå till historien som Sveriges mest inkompetente polis medan Christer van der Kwast skulle bli ihågkommen som det värsta stolpskottet till åklagare.

Ingen av dem vill kommentera detta men Göran Lambertz bryter in och förklarar att de här två är hederliga personer som gjort ett professionellt och bra jobb.

Inte minst för de inblandades familjer har den hårda kritiken känts svår men van der Kwast säger att han står pall.

Seppo Penttinen sitter mest tyst och lyssnar.

– Mest frustrerande är att åklagarna i resningsprocessen inte velat ställa frågor till mig, säger han.

Penttinen gick i pension för endast några veckor sedan. I fredags kväll uppvaktades han av lagkamraterna och han fick bland annat en bok om havsöringsfiske.

Lambertz är den som varit mest synlig i den allmänna debatten, bland annat har han munhuggits med Leif G W Persson som tyckte att han skulle passa bra i det Nordkoreanska domstolsväsendet.

– Vi är inte vänner som tidigare, säger Lambertz om deras nuvarande förhållande.

Är du en stridslysten person?

– Tvärt om, jag söker inte konflikt utan försöker skapa endräkt, svarar han.

Van der Kwast berättar att han skriver en bok om processen i fallet Quick.

– Det kommer en del överraskningar i boken.

– Med den vill jag lämna det här bakom mig.

Lambertz vill dock inte lämna fallet Quick bakom sig.

– Vi får inte gå för fort fram och vinna för snabbt, det här är väldigt intressant och det är trevligt att träffas så här.

Lamberts och Christianson skriver också böcker om det här fallet.

– Jag ger min bild i romanform, säger Christianson.

Helgens möte med Quicklaget var det första för Sven Å Christianson.

Han har upplevt omgivningens reaktioner som chockerande. "Masspsykos", säger han.

Då han klev in i bilen för att lämna Öje i söndags förmiddag förklarade han att det här varit några fantastiskt stimulerande dagar.

– Jag ser fram emot att få komma hit igen.