Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

QUICK - seriemördaren som blev en rättsskandal

THOMAS QUICK – STURE BERGWALL

Thomas Quick, född Sture Bergwall som han åter heter sedan 2002, är även känd i medierna som Sätermannen.

Han föddes 26 april 1950 i Falun.

Under 1990-talet erkände han ett 30-tal mord som skulle ha begåtts i Sverige, Norge, Danmark, och Finland mellan åren 1964 och 1993. Han kom att dömas för åtta av dem, trots att flertalet mord saknar vittnen eller tekniska bevis som direkt binder honom till brotten.

Han har även ansetts skyldig till andra grova våldsbrott, som grovt rån och försök till dråp.

I Hannes Råstams dokumentär om fallet som sändes i Sveriges Television 2008 tog Quick tillbaka alla sina erkännanden om mord. Sedan dess har resningsansökningar lämnats in för samtliga erkännanden. I dag är han friad från tre av morden. (TT Spektra)

Den 4 augusti kommer boken Fallet Thomas Quick - Att skapa en seriemördare, där författaren och journalisten hannes Råstam postumt framställer rättsprocessen som en vårdcirkus och ett rättsväsende som närde en dröm om att få sin alldeles första seriemördare. (DT den 6 augusti i en text av TT Spektras reporter Ylva Lagercrantz Spindler)

Reportageboken om Quickaffären gick direkt in som etta på boktoppen för fackböcker augusti månaden (DT den 31 augusti) och har sedan dessa debatterats livligt.

FALLET THOMAS QUICK BLIR "EN RÄTTSSKANDAL"

"Det Hannes Råstam metodiskt avslöjar är en gigantisk rättsskandal". Det skriver Aftonbladet på ledarplats, i samband med att tidningen publicerar ett utdrag ur Råstams bok, den 3 augusti.

Dagen efter boksläppet, den 5 augusti, skriver Mattias Göransson, chefredaktör för magasinet Filter samt den som färdigställde Råstams bok på Dagens Nyheters debattsida: ”Vi måste gå till botten med rättsskandalen Quick”.

"Thomas Quick, numera Sture Bergwall, har varit betraktad som Sveriges värste seriemördare. Nu krackelerar den bilden." Så presenterar Sveriges radio Studio ett sitt specialprogram med titeln "Thomas Quick - en rättsskandal" som sändes tisdagen den 21 augusti.

I programmet medverkar en rad personer som på olika sätt varit inblandade i fallet Thomas Quick, både från rättsväsendet och inom den rättspsykiatriska vården. Bland andra Anna Dåderman, medicine doktor i rättspsykiatri och docent i psykologi, som har granskat Thomas Quicks journaler och kontakter med vården sedan 1973, på uppdrag av Sture Bergwalls advokat Thomas Olsson.

I SR-intervjun pratar Anna Dåderman om hur hon studerat den kraftiga medicineringen av Sture Bergwall under de tidsperioder som han gjort morderkännanden.

Susanne Nyberg, nuvarande chefsöverläkare på Säter, medverkar också i Studio ett;

"Jag har inte varit inblandad direkt i vården (av Sture Bergwall, reds anm.) säger hon, och konstaterar vidare att om det är "...Dåtidens sanning eller nutidens sanning som gäller, det får rätten ta ställning till".

"vi litar på de domar som är och försöker bota personen, människan bakom brotten, säger Nyberg.

RASANDE DEBATT - om skuldfrågan

Göran Lambertz, justitieråd i Högsta Domstolen, har i debattinlägg i Dagens Nyheter, den 20 och 31 augusti samt 3 september, hävdat att bevisningen mot Sture Bergwall är stark, trots flera friande domar.

Lambertz pekar bland annat på "omständigheter" som han tycker visar på att Bergwall inte kan ha hittat på allt och att det inte är någon gigantisk rättsskandal. Den 20 augusti skriver han om Sture Bergwall:

I "...åtminstone två fall finns övertygande bevis mot honom. Det behöver klaras ut vad som gick snett, när och varför."

Lambertz utspel har orsakat en rasande debatt i media:

”Göran Lambertz skapar en förtroendekris för sig själv genom att lägga fram ett antal påståenden som helt saknar stöd”. Det säger Sture Bergwalls, tidigare Thomas Quick, advokat Thomas Olsson i Svenska Dagbladet den 31 augusti.

"Justitierådets agerande är högst olämpligt", säger Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt vid Stockholms universitet i Dagens Nyheter den 31 augusti.

– Han sitter alltså i den domstol som kan få pröva de här resningsansökningarna. Man skulle kunna uppfatta det som att han på ett sätt jävar hela Högsta domstolen genom att gå ut på det här sättet till DN.se.

CITAT TT:

– Jag ska göra juridisk hackpölsa av Lambertz. Det lär inte bli speciellt svårt.

Polisprofessorn Leif GW Persson till Aftonbladet inför en debatt om fallet Thomas Quick med före detta justitiekanslern Göran Lambertz i SVT:s Aktuellt i förra veckan.

– Kritiken är orättfärdig. Jag utförde mitt uppdrag som försvarare som alla andra advokater skulle ha gjort.

Thomas Quicks försvarsadvokat Claes Borgström kommenterar den kritik som riktats mot honom för hans insats under rättegångarna. (TT)

DT:s politiske redaktör Christer Gruhs den 21 augusti:

Debatten om rättsprocesserna kring Thomas Quick, eller Sture Bergwall som han numera heter, ges nytt bränsle efter ett utspel av justitierådet och före detta justitiekansler Göran Lambertz, som anser att det finns övertygande bevis för att Thomas Quick är skyldig till två mord för vilka han nyligen friats.

Därmed förstärks också uppfattningen att handläggningen av den långa processen är en rättsskandal av sådana dimensioner att det är befogat att lyfta på alla stenar för om möjligt nå fram till sanningen.

POLITISKA KRAV På GRANSKNING

I DT den 10 augusti kräver Vänsterpartiet en granskning av "Quick-fallen", via Malungspolitikern Lena Olsson (V) ledamot i justitieutskottet i riksdagen.

– Sture Bergwall har nu friats från misstankar i flera av de mordfall han tidigare dömts för. Med facit i hand går alltså mördare lösa.

Den 21 augusti, skriver landets högst ansvariga politiker för rättsväsendet, justitieminister Beatrice Ask, M, på riksdagen.se:

"Jag anser att det är nödvändigt att avvakta de rättsvårdande myndigheternas åtgärder innan beslut kan fattas om en eventuell granskningskommission eller om några andra åtgärder bör vidtas."