Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pyspunka på Borlänges skattekraft

Vad är planen? Det är en fråga som borlängeborna borde ställa sig. Hur har de senaste 18 åren sett ut i kommunen, och vad talar för att de kommande ska bli bättre?

Annons

Låt oss ta det från början. En kommuns skatteintäkter beror på två saker: nivån på kommunalskatten och hur stora inkomster folk har i kommunen, den så kallade skattekraften per invånare.

Skattenivån bestämmer kommunpolitikerna, men vilken kommun som löntagare vill bo i väljer de däremot själva. Och folk med ordentliga inkomster tycks i allt större utsträckning välja att bo någon annanstans än i Borlänge.

För 18 år sedan, år 1995, var skattekraften i Borlänge i nivå med genomsnittet i Sverige. Men sedan dess har den dalat år efter år. Nu ligger den på 91 procent av snittet, och kurvan pekar stabilt söderut. Kommunalskatten går däremot upp.

Visst, det finns yttre omständigheter att skylla på – som alltid. Kanske vill man invända att det ändå inte är kommunens fel att stora industrier gjort sig av med folk? Men arbetsgivare kommer och går i alla orter, det är inget unikt för Borlänge.

Konsten är att få nya entreprenörer att öppna butik när gamla slår igen, att vara en attraktiv kommun som lockar löntagare och företag. Ta en titt på utvecklingen i grannkommunerna!

Småorterna Gagnef och Säter hade tidigare klart lägre skattekraft än Borlänge, men i samma takt som Borlänges dalat har deras vuxit.

Säter har redan passerat Borlänge och nästa år går gissningsvis även Gagnef om. Det ekonomiska avståndet till Falun bara växer. Spåren av flyttlass skymtar i statistiken.

Så ledsamt ser facit ut för Peter Hultqvists (S) kommunstyre och de arvtagare som han sedan lämnade över till – 18 år av utförsbacke.

Förra året fick chefen för sociala sektorn lämna sitt jobb på grund av stora ekonomiska underskott i verksamheten, som om hon skulle ha varit grundorsaken! Men S-styret däremot är permanent fastskruvat i stadshuset sedan rösträttens införande.

Vad gör kommunalrådet Jan Bohman (S) för att borlängeborna ska ha någon riktig anledning att tro att de kommande 18 åren inte ska bli ännu mer av samma pyspunka som hittills?

I april stod Bohman i Kupolen och berättade om en ny översiktsplan som tas fram ihop med Falun. Regionen ska bli attraktiv och den mentala självbilden ska förändras.

Men tyvärr går bara tanken till en annan kommun som följer precis samma mönster, nämligen Malmö. Trots skruvade höghus, högskolor och visionsdokument i staplar som skulle nå från den ena sidan Öresundsbron till den andra, dalar ändå skattekraften i staden samtidigt som de kringliggande kranskommunerna blomstrar.

Ty vad hjälper det en kommun att många jobbar där, om de köper sin villa någon annanstans?

Hundratals miljoner kronor i tappade skatteintäkter, det är Borlänge kommuns kostnad för alla som jobbpendlar in över kommungränsen och beskattas i grannkommunerna (DT 31/10 2011).

En orsak som nämnts är bostadsbrist. Hur kan det ens vara möjligt?

Om kostsamma satsningar som Ikea inte ska ge samma klena utfall som i Malmö måste kommunen samtidigt bli attraktiv att bo i. Vad är planen?

På nätet kan den nyfikne numera följa kommunfullmäktiges sammanträden. Där kan man höra diskussioner om hur kommunen ska bli bättre för människor utan inkomster.

Ambitionen är givetvis mycket behjärtansvärd. Men förutsättningen för den verksamheten är ofrånkomligen att kommunen blir ännu bättre för människor som har inkomster. De bär upp alltsammans, och kan lika gärna bosätta sig annorstädes.

Vad är planen?

Detta är frågan borlängeborna borde börja ställa sig.

Finns det egentligen någon?