Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pynt med historia - rättvikarna ställde upp för utställningen

Som liten flicka brukade Margareta Kurtén klippa ut små bitar av julklappspapperet och spara i bläddervänliga buntar.
– När jag hittade dem i en låda så fick jag idén att vi skulle kunna ställa ut gamla julsaker. De väcker så många minnen, säger hon.

Margareta Kurtén är uppvuxen i sydvästra Finland, i den lilla staden Harjavalta. När hon var liten flicka i början av 1950-talet så var det inte bara julklapparna som lockade henne. Hon njöt också av omslagen.

– Jag tyckte så mycket om de vackra mönstren. Ibland kan jag till och med minnas vilket papper som satt på vilka presenter, säger Margareta Kurtén och visar det som satt runt dockhuset - det som pappa ingenjören hade installerat el i. Margareta minns fortfarande känslan när de tände belysningen i alla rummen framåt kvällen.

Hon samlade på granna pappersbitar i 4-5 år. Hela familjen hjälpte till.

Margareta Kurtén har också samlat adventskalendrar. Den som väcker barndomsminnen för Pralins utsända är Teskedsgumman från 1967 – det var ju så häftigt när gumman krympte och blev liten som en tesked... även om de tv-tekniska lösningarna inte skulle imponera på någon i dag.

Margareta Kurtén har rätt, julsaker väcker så många minnen. Och trots detta var det många som var beredda att skilja sig från sina klenoder när Rättviks hemslöjdsförening bad om bidrag till utställningen.

Pralin var med när Rättviksborna lämnade in sina bidrag.

Här är några av julsakerna, med tillhörande minnen.

Den som vill se utställningen Jul i vårt hus bör besöka Kulturhuset den 19 december till den 10 januari.

Läs också: Här får du koll på julens alla symboler

Läs också: Sött och salt – godaste glöggplocket

Läs också: Unna dig blomgodis till jul