Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Public service-utredning presenteras

I dag presenteras utredningen som kan förändra allmän radio och tv i grunden. De viktigaste punkterna i public service-utredningen behandlar frågor om bolagens innehåll, samt hur Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion ska finansieras i framtiden.

I regeringens direktiv anges tydligt att alternativ till dagens tv-avgift ska utredas. Bland de alternativ som nämns finns en särskild public service-skatt, samt en ny allmän public service-avgift.

Samtliga riksdagspartier är överens om att den tekniska utvecklingen och möjligheten att ta del av radio och tv på dator och via mobiltelefon kräver en översyn av dagens system där public service finansieras via en avgift som åläggs alla hushåll som äger tv-mottagare. När det gäller vilken form av finansiering som är mest lämplig går dock åsikterna isär.

Frågan om hur public service ska finansieras undersöktes så sent som 2008 då den statliga utredaren Rose-Marie Frebran (KD) inte såg någon anledning att överge dagens system.

För ett par veckor sedan uppgav branschtidningen Resumé att utredningen kommer att föreslå att tv-liscensen skrotas och en obligatorisk avgift liknande begravningsavgiften införs.

Kommersiella aktörer har ofta kritiserat att public service-företagen producerar underhållning. Vad gäller innehållet i public service-kanalernas utbud var Moderaternas ståndpunkt så sent som 2005 att SVT och SR borde bli "smalare och vassare". Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) har dock i senare utspel frångått den hårdföra linje som Moderaterna drev i opposition.

När den nya utredningen presenterades reste Socialdemokraterna krav på att göra den parlamentarisk och inkludera representanter från samtliga riksdagspartier. Så blev det inte och regeringen tillsatte i stället en kommitté under ledning av juristen Martin Holmgren. (TT Spektra)

Carl Cato