Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Protestlistor till stöd för petad toppchef lämnades in

Stormen kring äldreomsorgen har långtifrån bedarrat.
I dag lämnade personal in protestlistor mot sidsteppningen av förvaltningschef Anders Hjelm.

Annons

121 namn finns på listorna. Underskrifterna är gjorda av fast anställd och vikarierande personal, främst undersköterskor och vårdbiträden, på boenden och i hemtjänstgrupper runtom i kommunen.

Listorna skulle först diarieföras och kopieras inne på omsorgsförvaltningens kansli. Därefter planerades ett besök hos kommunalrådet.

– Ja, vi har tänkt gå upp till Leif Nilsson och lämna över listorna. Jag hoppas han är på plats, säger Isabella Gustafsson.

Hon är vikarierande undersköterska i demensteamet och hade tillsammans med fast anställda kollegan där, Britt-Marie Hammarbäck, fått äldreomsorgskollegornas uppdrag att lämna över proteslistorna.

Det var lite av ödets nyck att detta skedde just den dag då tidningen kunde berätta om att det funnits två olika konsultrapporter, varav den senare – där antalet föreslagna nya tjänster hade bantats från cirka 15 till 10,5 – uppenbarligen passade beslutsfattarna bäst.

– Det är det där med makt igen. Det känns hemskt att det kan gå till så. Det är ju ändå människor det handlar om, säger Isabella Gustafsson.

Hon fortsätter:

– Vi vill ge en god omvårdnad och det är det som Anders Hjelm har tänkt på. 10,5 tjänster, som ju inte ens är insatta än, tycker jag är för lite.

Som vikarie borde kanske Isabella Gustafsson se en möjlighet i att få någon av de utlovade nya tjänsterna. Men hon känner i första hand att det är viktigt att stå upp för principen att personalen ska vara tillräckligt stor för att kunna erbjuda en god äldreomsorg.

– Jag är vikarie, men en påstridig sådan, säger hon och ler.

Hennes uppfattning, som via protestlistorna har ett brett stöd, är att Anders Hjelm har haft rätt hela tiden och att höjningen av grundbemanningen behöver göras mer omfattande än de nu utlovade 10,5 tjänsterna.

Bör Anders Hjelm få tillbaka ansvaret för äldreomsorgen?

– Ja, absolut.