Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Protester strömmar in om vindkraft

Det formligen blåser in protester till alla berörda instanser om den planerade satsningen på vindkraft i Vansbro kommun. Dels från en rad olika organisationer och dels från privatpersoner kommer det skrivelser.
Både jägare och hembygdsvänner är engagerade i frågan och linjen är tydlig, nej till en vindkraftverksutbyggnad.

Ord som våldtäkt på finnmarken används av en privatperson i en skrivelse. Äppelbo hembygdsföreningen lyfter fram alla de kulturvärden som finns i området som riskerar att bli förstörda av en utbyggnad av vindkraften i de södra delarna av kommunen. Det handlar om grunder, stenmurar och odlingsrösen som risker att utplånas. Flera lyfter dessutom fram det krav som lyfts inom EU om att vindkraftverken ska inhägnas, för att minska risken för olyckor och det handlar om stora områden som i det läget skulle bli inhägnade och frågan är hur det kommer att påverka både människor och kanske allra främst viltet.

Jägarna har gått samman i de tre jaktvårdskretsarna som ingår i Svenska Jägarförbundet med Jägarnas riksförbund och samtliga ställer sig avvikande till detta. Bland annat skriver de att möjligheten till jakt kommer kraftigt att begränsas och för flera jaktlag blir konsekvensen att bli att det inte går att bedriva meningsfull jakt.

Jägarna poängterar vidare att gå in och ändra i en nyligen antagen översiktsplan skulle uppfattas som oseriöst och dessutom provocerande.

En skribent poängterar att den tystnad som finns i området är ovärderlig och är något som allt fler människor behöver och skulle kunna användas för att ge läkande effekter på stressade storstadsmänniskor.