Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Projekt skapar förhoppningar

/
  • Att demonstrera sitt missnöje är ett vapen som ungdomen allt oftare tar till för att få sin vilja igenom.

Annons

Det är förstås bra att såväl Region Dalarna som Länsstyrelsen Dalarna visar ett uppriktigt intresse för att de unga i Dalarna ska se positivt på länets utvecklingsmöjligheter. Region Dalarna har en specialtjänst inrättad, en ungdomsstrateg, som jobbar inom ramen för regionens verksamhet riktad mot ungdomar och i dagarna tar också länsstyrelsen ett initiativ som syftar till att uppmärksamma ungdomsfrågorna. Länsstyrelsens projekt går ut på att undersöka vilken service som invånare på landsbygden i åldern 15-30 år upplever som viktig. Länsstyrelsen konstaterar att det är sannolikt att ungdomen gör andra prioriteringar än de ungas far- och morföräldrar, för att inte tala om prioriteringar hos länets pensionärer.

Jag tror definitivt att länsstyrelsens folk kommer att bli bönhörda när de åker runt i länet och lyssnar in hur ungdomar och vuxna unga ser på saken. Eftersom studien ska göras i åtta olika bygder kommer svaren att variera. Dalarnas landsbygd har inte ett ansikte. Det som saknas i Venjan kan finnas i Siljansnäs och avståndet mellan byarna och större orter är ofta avgörande för landsbygdens servicenivå. Ungdomar som har nära till städer som Falun, Borlänge och Ludvika, men själva lever i en mindre by i grannkommunen, har ofta förlikat sig med förhållandet att hembyn inte kan erbjuda all möjlig service.

En studie av det slag som länsstyrelsen ny sjösätter resulterar sannolikt i omfattande önskelistor från de allra yngsta, medan unga vuxna har en mer realistisk uppfattning om vad som är möjligt att åstadkomma. Unga vuxna har med stor sannolikhet stannat kvar i byn tack vare att det har funnits ett lämpligt jobb och att det erbjuds barnomsorg och annan samhällsservice som är angelägen för kvinnor och män i 30-årsåldern. Säkert spelar också möjligheten att odla egna fritidsintressen en betydande roll. De yngre, däremot, vill ha en lokal där de kan träffa sina kompisar. Nöjesutbudet är också ett viktigt inslag för att de unga ska gilla sin hemby.

Problemet med den här typen av undersökningar är att de väcker förhoppningar bland dem som tillfrågas. Länsstyrelsen har inga resurser att verkställa listan på de idéer som ungdomen lägger fram. I den mån den berörda kommunen inte redan känt till ungdomens önskelista, lär de inte få mer pengar till ungdomssatsningar sedan länsstyrelsen har redovisat en uppdaterad lista över önskemål.

Mer läsning

Annons