Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Professor Kerstin Rydbeck forskar om våra läsvanor: "Romaner går bäst i bokcirklar"

För att bredda sitt läsande, och för möjligheten att diskutera både litteratur och annat.
Det är två anledningar till att gå med i en bokcirkel enligt Kerstin Rydbeck, professorn som forskar om bokcirklar.
I kväll är det dags för andra träffen i MittMedias digitala bokcirkel.

Att prata böcker och läsupplevelser i en bokcirkel är en aktivitet som engagerar en hel del svenskar - det är i alla fall en uppfattning som florerar. Men det finns inte någon bred forskning om bokcirkelverksamheten i Sverige - något Kerstin Rydbeck saknade.

Hon är professor i biblioteks- och informationsvetenskap och fil. dr i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet och forskar sedan några år om bokcirkelverksamhet i Sverige.

– Syftet med forskningsprojektet är att få en bättre bild av hur den svenska bokcirkelverksamheten ser ut idag, vad den har för funktioner och hur omfattande den egentligen är.

Även om hon planerar att fortsätta forska i ämnet några år till kan hon redan nu se några tendenser. Bland annat att det finns skäl att tro att det finns en pågående folkrörelse i gemensamläsning i Sverige, kanske inte att den ökar men att den blivit mer synlig. I ett bokcirkelupprop i Uppsala 2013 kom det in 231 seriösa och användbara enkätsvar från olika läsargemenskaper i länet.

– Något som är tydligt är att det främst är kvinnor som läser i cirklar, ungefär 90 procent av cirklarna består av bara kvinnor eller domineras av kvinnor och att det finns en överrepresentation av deltagare från cirka 40 år och uppåt. En annan tendens som det går att urskilja är att man oftast läser romaner, att de i allmänhet är ganska nya eller åtminstone från 1900-talets mitt, säger Kerstin Rydbeck.

Dessutom har hon kunnat se gemensamma mönster i vad deltagarna uppskattar med att ingå i en bokcirkel.

– Litteraturdiskussionerna är viktiga men också cirkelns sociala funktion, deltagarna säger sig gilla att diskutera litteratur men också andra saker och de uppger att cirkeln ger en möjlighet att bredda läsandet, de läser sånt som de inte hade läst annars, säger Rydbeck.

Själv är hon inte deltagare i någon bokcirkel.

– Jag tänker att jag inte ska vara det under det här projektet, men senare kanske.

Vilken bok skulle du själv föreslå som en bra bok att läsa i cirkel?

– Det finns många. Men jag är väldligt förtjust i Cervantes Don Quijote, det är en lång bok med många olika historier. Jag tror att den skulle vara tacksam att diskutera.