Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Professor: " Flytta inte vargpar i Idre"

Dag Lindgren, pensionerad professor i skogsgenetik, ger Naturvårdsverket bakläxa och menar att vargparet nära Idre sameby i-n-t-e ska flyttas.
– Jag gissar att chansen att de får en valpkull till våren, vilket är målet, kanske halveras vid en flytt, säger han.

Annons

Lindgren, genetikprofessor i Umeå, anser att den finskryska vargtiken ska få stanna tillsammans med sin hane.

– Risken att vargflytten misslyckas är stor. Sövning som utförs i samband med flytten dödar ibland vargar, det hände ganska nyligen med två genetiskt värdefulla vargar från Galvenreviret som skulle märkas.

– Tiken kanske också har lärt sig av erfarenheten att hålla sig undan från ljudet av helikoptrar.

– Efter utsättningen kanske paret separeras eller störs så att det inte blir några valpar i vår. Men även om de håller ihop och sätter upp ett nytt revir är chansen stor att det blir någonstans där de är ännu mer ovälkomna än i Idre, säger Dag Lindgren, som dock menar att vargarna kan återvända till samma renbetesmarker där de kommer ifrån.

– Det är inte omöjligt.

För att sänka inaveln i den svenska vargstammen prioriteras vargar som vandrat in från Finland eller Ryssland och får avkommor här.

Två sådana invandrare har kommit hit sedan 1991 och bosatt sig i Galven i norra Hälsingland och Kynna i Norge - de har fått avkommor som utvandrat till olika delar av landet.

Den tredje kan alltså bli vargtiken i Idre.

Hon är född 2009, troligtvis i Finland, och är i dag landets viktigaste varg.

– Hon har vandrat hundtatals mil innan hon funnit sig tillrätta - tio gånger längre än typiska vargar. Den envisa och beslutsamma vargen är imponerande. Dalfolket borde vara stolta över att ge ett hem till Skandinaviens viktigaste varg i stället för att deportera den!

– Denna vargtik förtjänar erkännande och respekt för sina insatser, konstaterar Dag Lindgren.

Och han menar att hon och hennes hane bör få stanna i Idreområdet.

– Får den här tiken valpar 2012 så kan Sverige med fog hävda att den naturliga invandringen från öst nu är tillräckligt omfattande för att de svenska vargarna ska betraktas som en del av en Nordeuropeisk vargpopulation.

– Den nuvarande svenska vargstammen blir då tillräckligt stor för långsiktlig genetisk uthållighet. Dessutom blir invandringen stor nog för att kunna minska inaveln till en acceptabel nivå och därmed eliminera behovet av en framtida vargflytt, konstaterar Dag Lindgren.

Den värdefulla vargtiken flyttades i vintras från Jämtland till Kilsbergen.

Därifrån begav hon sig ut på en 100-milavandring tills hon slog sig ner i norra Dalarna.

Där har hon nu bildat familj och revir i samernas renbetesland i Idre, vilket enligt myndigheterna inte kan acceptera.

Därför ska nu vargparet flyttas.

– I våra planer ligger en flytt under november, när snö och kyla gör detta möjligt, säger Helene Lindahl Vik vid Naturvårdsverket.

Var i landet vargarna ska flyttas är inte klart.

Nu presenteras ett antal tänkbara platser i Mellansverige dit vargarna ska sättas ut - det troliga är att det blir i Gästrikland, Västmanland eller Närke.

Någon utsättningsplats i Dalarna lär det knappast bli, eftersom länets Viltförvaltningsdelegation hävdar att det inte finns lämpliga områden.

Den värdefulla vargtiken följs via GPS och har i flera månader hållit sig i ett område från Idre, längs gränsen till Härjedalen och ner till Trängslet.

– Men just nu är hon i ett område med dålig täckning, så positionen är oklar, säger Lindahl Vik.

Att flytta vargar är alltså ett vanskligt projekt. Och av de tre fall där vargar sövts och flyttats i landet har ingen stannat kvar i närheten av släppunkten.

– Sveriges i särklass mest värdefulla varg är för dyrbar för att riskeras i en flytt där chansen till framgång är så liten. Vargflytt verkar här tillämpas för att skyffla undan ett problem snarare än att lösa svensk vargförvaltning, säger Dag Lindgren.