Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Problem på boende för flyktingkillar

För små rum, otrevlig personal och kvarstående "klanvälde" från hemlandet. Det klagade de ensamkommande flyktingbarn i Mora på när Socialstyrelsen gjorde en oanmäld inspektion 3 september.

I sitt inspektionsmeddelande och beslut skriver Socialstyrelsen att i stort sett samtliga av de 13 ungdomarna var missnöjda med sina rum. De menade att rummen i huset vid vasaloppsmålet var för små och att flera av dem som delar rum har problem med att kunna sova.

"Ett par av ungdomarna var rädda att sova i överslafen och hade flyttat ner sina madrasser på golvet". Flera av dem hade problem med att sköta skolarbetet på grund av utrymmesbrist. För få duschar och toaletter var också problem som kom upp i samtalen.

Socialstyrelsens representanter skriver att några ungdomar kritiserade några i personalen. De ansågs olämpliga att arbeta med ungdomar, då de var "otrevliga och använde fula ord".

Ett par av ungdomarna uppgav att det ibland förekommer konflikter mellan ungdomarna och att "klanväldet" från hemlandet kvarstår i gruppen. Flera ungdomar uttryckte sitt missnöje med att bo i kommunen och ville flytta till större orter.

Socialstyrelsen skriver i beslutet att det är en brist att verksamheten inte säkerställer ungdomarnas behov att få sova ostört, sköta sitt skolarbete "och i övrigt få en privat sfär genom att man inte kan erbjuda de ungdomar som önskar och som har behov av ett eget rum.

Socialstyrelsen skriver att huvudmannen (kommunstyrelsen i Mora) ska säkerställa att de ungdomar som önskar och som har behov av det kan erbjudas eget rum. Kommunen ska senast 7 december redovisa för Socialstyrelsen vilka åtgärder som vidtagits med anledning av inspektionen.