Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Problem med religionskränkningar på skola - flicka fick skorna nerspolade i toan för att hon inte bar sjal

En flicka fick skorna nerspolade för att hon inte bar sjal, det spottas på vuxna och elever gör äcklade miner åt dem som äter griskött.
En ny typ av religionskränkningar har upptäckts på en Borlängeskola.
Skolan har tagit upp händelserna på ett föräldramöte.

Ladda ner den nya DT-appen i Appstore för Iphone eller här i Google play om du har en telefon med Android

LÄS ÄVEN: Skolchefen känner inte till kränkningarna

En grundskola i Borlänge har tagit upp en ny typ av kränkningar på ett föräldramöte.

På mötet informerades det bland annat om att en flicka fått skorna nerspolade i toaletten för att hon inte bar sjal och då inte ansågs vara en riktig muslim.

På mötet berättades det också att vissa elever på skolan gör äcklade miner åt dem som äter griskött och frågar om de är kristna samt att det spottas på vuxna.

– Det var bara några exempel som de tog upp på mötet. Det här är inte acceptabelt. Jag kunde inte bara sitta där, det här måste komma ut, säger Fesal Alysa som har information om mötet.

LÄS MER: Stort problem med mobbning på jobbet

LÄS OCKSÅ: Många elever mobbas och Skola anmäld till diskrimineringsombudsmannen

Fesal Alysa upprördes av det som kom fram.

– Jag blev chockad. Vi har religionsfrihet och vi måste respektera varandra. Barn är barn och det är upp till föräldrarna att fostra, anser Fesal Alysa som har lyft frågan hos Moderaterna i Borlänge där han är medlem.

– Vi måste ta tag i det här och prata om det innan det har gått för långt. Det kan snabbt sprida sig till andra skolor, anser Fesal Alysa som också berättar att det på föräldramötet diskuterades hur problemen skulle hanteras.

– Man pratade om hur föräldrar och skola kan samarbeta, det pratades också om varningar och hur man ska sätta gränser, säger han.

LÄS ÄVEN: Kränkningarna har pågått i ett år enligt rektorn

Moderaterna i Borlänge ska ta upp ärendet till diskussion på sitt gruppmöte nästa vecka.

– Det här är katastrof. Mobbning är helt oacceptabelt. Vi har religionsfrihet och ingen kan bestämma vad som är rätt och fel tro, menar Agneta Nyvall (M).

– Vi måste belysa och lyfta problemet. Vi kan inte säga åt skolan hur de ska lösa problemen, men vi kan fråga vad de har för strategier. Eventuellt formulerar vi en motion eller interpellation om detta, säger Nyvall.

Att partiet vill lyfta just den här typen av kränkningar beror på att man inte hört talas om den förut, enligt Nyvall.

– Det är en ny typ av mobbning och det är viktigt att ta tag i detta nu, så fort det kommer upp. Vi har många nyanlända och har haft i många år men jag har inte hört talas om den här typen av mobbning förut, förklarar Nyvall som vill veta mer om hur skolorna jobbar.

– Vi får försäkringar om att man har medel mot mobbning, men varför fungerar inte det i de här fallen? Jag vill veta om man hanterar den här typen av mobbning på samma sätt som annan mobbning eller om man måste agera på något annat sätt.

LÄS ÄVEN: Nyheter från Borlänge