Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pro:s mannekänger värmer upp

Höstmode av senaste snitt för både damer som herrar. Det är vad som återigen vankas på onsdag eftermiddag den 24 oktober.

– Alla pensionärer är välkomna till Folkets hus festsal i Smedjebacken, inte bara våra medlemmar, hälsar Pro Smedjebackens ordförande, Kjell Midér.

Visserligen är det Pro-föreningen som håller i trådarna för modevisningen. Men varje vår och höst anordnas "öppna" tillställningar som inte kräver medlemskap.

Ett skäl är att man inte vill ha en verksamhet som bara håller till bakom stängda dörrar. Ett annat är att öppenheten är ett bra tillfälle att marknadsföra föreningen och på så vis rekrytera nya medlemmar.

Och marknadsföring handlar det också om för den allra viktigaste aktören på onsdag, den anrika butiken Bergströms kläder. Mannekängandet är dock ingen ny företeelse, utan har varit ett återkommande inslag i decennier.

Butiksägaren Tomas Andersson berättar att han varit i branschen i drygt 40:

– Och jag skulle tippa att modevisningarna i Pro:s regi har pågått i 20-30 år vid det här laget.

I går var det i alla fall frågan om den viktiga förberedelsen: utprovningen av kläder. Några nämnvärda problem att övertala medlemmar att visa upp sig på scenen brukar det inte vara, med något enstaka undantag påpekar Helena Bergman.

– Men jag har ganska bra övertalningsförmåga, försäkrar hon.

Därför blev det nu också så att även Bengt Rosin befann sig i butiken för att prova ut sin speciella garderob. Och faktum var att han inte visade minsta motvilja mot att om några dagar befinna sig i rampljuset inför en publik på cirka 150 personer.

Tvärtom stod han glatt leende i butiken och lät butiksägaren ta fram de plagg som passar just honom.

Med den säkra blick som bara proffsen i klädesbranschen har plockade butikspersonalen fram de rätta storlekarna, färgerna och kombinationerna fram till honom och de övriga sex Pro-medlemmarna som utgör mannekängtruppen.

Även om det tar lite tid att välja ut passande garderober till samliga gör Tomas Andersson ingen hemlighet av att det är väl investerad tid.

– Visst har det här arrangemanget effekt på omsättningen i butiken, säger han.

Mannekängandet i Folkets hus kan också betecknas som en aptitretare. Det köpsug som modevisningen skapar följs nämligen upp med en specialkväll för publiken i butiken.

Fotnot: Mannekängerna i Folkets hus är Helena Bergman, Britt Eriksson, Karin Rosin, Karin Söderberg, Sten Sundfors samt bröder Bengt och Lennart Rosin.