Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Privatperson bidrar till Dalhalla Opera

I veckan blev det klart att Kulturrådet bidrar med 600 000 kronor till Dalhalla Opera. Nu skjuter Barbro Osher till ytterligare pengar för att finansiera operafestivalen.

Uppsättningen av Wagners Rhenguldet blir en nystart för operaverksamheten i kalkbrottet.

I tisdags meddelade Kulturrådet att de föreslagna 50 000 kronorna i stöd till Dalhalla Opera utökas till 600 000 kronor.

Och i går meddelade Barbro Osher att hon skjuter till 50 000 dollar.

Tillsammans med sin make, Bernard Osher, som drev en av USA:s största sparbanker, World Savings, har hon donerat miljardbelopp till främst konstnärliga och medicinska ändamål, varav en del har gått till svenska institutioner bland annat stödjer hon Vattnäs konsertlada i Mora och Opera på Skäret.

Under Margareta Dellefors tid vid Dalhalla skänkte paret Osher mycket pengar till operaverksamheten. Ett stöd som upphörde när Dellefors tvingades avgå.

– Nu anser Osher att det finns en konstnärlig trovärdighet i verksamheten som hon är beredd att stödja, säger Pers Anna Larsson.

– Hon ger bidraget "in honor of Margareta Dellefors".

I samband med att ekonomin är löst kan Dalhalla Opera presentera ensemblen till sommarens opera, Anders Larsson gör rollen som Wotan, Pers Anna Larsson sjunger Fricka. Ola Eliasson sjunger rollen som Alberich och Erda görs av Helene Ranada.

Göran Eliasson, konstnärlig ledare för Dalhalla Opera gör Loge, en roll han gör just nu i Riga.

– Han har fått ett återfall som sångare, säger Pers Anna Larsson.

Uppsättningen i sommar regisseras av Wagnersångaren Marcus Jupither, som i och med Dalhalla Operas uppsättning av Rhenguldet gör sin debut som regissör. I Rhenguldet medverkar dessutom Dalasinfoniettan och Gävle Symfoniorkester med fullskalig Wagnerorkester under ledning av Patrik Ringborg.

Premiär i Dalhalla den 10 augusti 2013.

Göran Eliasson, konstnärlig ledare för Dalhalla Opera, berättar att han länge har haft en önskan om att sätta upp Wagneropera i kalkbrottet utanför Rättvik.

”Det händer något speciellt med operan när den tvingas bort från den röda sammeten och möter naturen i form av vind, regn och kvällssol. Plötsligt måste operan tala till oss med större allvar och kraft; naknare, råare och med större äkthet” säger han i ett uttalande.

Utöver Rhenguldet ges flera Wagnerkonserter, sångkurser och kringaktiviteter runtom i Dalarna under den veckolånga operafestivalen.