Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Privatläkare och Rotaryvän – Minnesord över Bengt Sillén

Privatläkare Bengt Sillén, Borlänge, har avlidit i en ålder av 89 år. Hans närmaste är makan Berit samt barnen Ann och Per med familjer.

Annons

Bengt tillhörde Borlänges första studentkull 1951. Läkarlegitimationen som med lic blev klar 1960. Han återkom till Borlänge 1962 efter att ha arbetat som läkare runt om i landet. I barndomsstaden jobbade han full mottagningsdag på olika inrättningar och därefter hembesök kvällar och halva nätter som ständig jour.

Han rapporterade 1963 till Medicinalstyrelsen att dessa ständiga jourinsatser med 15 till 18 timmars arbete om dygnet liknade “Slaveriets sista utpost i landet”. Två år senare blev han andre stadsläkare. I 26 år verkade han som privatläkare innan han den sista mars 1991 slutade som ganska mätt på läkarjobbet. Under alla dessa år tog han med sig pappersarbetet hem under kvällar och helger. Hade han fritid till övers ägnades den åt silversmide eller träarbete. Många var besöken på teatrar, opera- och konserthus.

Bengt Sillén levde ett rikt socialt liv, där familjen utgjorde kärnan, omgiven av en stor vänkrets. Han blev likt sin fader Einar, postmästare, en profil i Borlänge. Vi som hade förmånen att känna honom under mer än ett halvsekel, saknar en trogen och högt respekterad god vän.

Som läkare var Bengt omtyckt av sina patienter som han var mycket engagerad i. Detta är enkelt att förstå då han var kunnig, ödmjuk i framtoning och trygg i sin roll. Han var kulturell och beläst. Han var en prestigelös person, lätt att ha och göra med.

Bengt Sillén var mycket vänsäll och lojal medlem i Rotary. Rotary är som bekant ett världsomfattande nätverk som gör humanitära insatser. Det är en politiskt och religiöst oberoende organisation. Något som Bengt skickligt kombinerade med sin yrkesroll.

Sorgen och saknaden är djup hos många av oss som upplevt hans generösa vänskap.

Lars Lyrvall och Bo Persson Rotaryvänner