Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Privat vårdcentral öppnar i Ludvika

Fyra läkare och personal verksam vid vårdcentralen i Smedjebacken flyttar i september över till Ludvika där en ny privat vårdcentral ska öppna på Engelbrektsgatan, i fastigheten där bland andra polisen håller till.
– Smedjebacken går miste om kapacitet. Personalen måste ju ersättas också och det blir inte lätt, säger Håkan Berggren (M) landstingspolitiker från Smedjebacken.

YN vård och konsult AB heter företaget som lämnat in en ansökan om att få öppna en vårdcentral i Ludvika och den är underskriven av tidigare chefen för vårdcentralen i Smedjebacken, Yvonne Norström. Hon står också som ensam ägare till bolaget som bildades i år och som planerar ha 14 anställda när den nya vårdcentralen öppnar den 1 september.

– Det fanns ett intresse bland en del av personalen att öppna en privat vårdcentral och för mig ska det bli roligt och spännande att jobba i en mindre enhet, säger Yvonne Norström som blir verksamhetschef vid den nya vårdcentralen.

Vårdcentralen på Engelbrektsgatan ska vid starten ha fyra läkare, alla nu verksamma vid vårdcentralen i Smedjebacken, och av dessa är tre specialister inom allmänmedicin. Vidare kommer det att finnas distriktssköterskor, sjuksköterskor, undersköterskor, biomedicinsk analytiker, sjukgymnast, samtalsterapeut och sekreterare, dessa kommer också att rekryteras från vårdcentralen i Smedjebacken, vars personalstyrka i dag uppgår till 48 personer varav sju är läkare.

Planeringen för den nya vårdcentralen har pågått en längre tid och först letade man efter lämpliga lokaler i Smedjebacken, utan resultat. I stället hittade man lokaler på Engelbrektsgatan 20 i Ludvika.

– Personalen på den nya vårdcentralen har lång erfarenhet och med en mindre organisation får vi hög tillgänglighet, bättre kontinuitet och det blir lättare att tillgodose patienternas önskemål och krav, säger Norström.

Samtidigt som Håkan Berggren tycker att det är spännande, intressant och positivt för Ludvika beklagar han de konsekvenser det får för Smedjebacken.

– Vårdcentralen i Smedjebacken tappar delar av personalen. Det får naturligtvis konsekvenser för vårdutbudet på orten.

Göran Engström (C) är landstingspolitiker och kommunpolitiker i Smedjebacken och han tycker att initiativet är roligt och intressant.

– Privata vårdtjänster har ju varit illa sedda i Västerbergslagen, så det är roligt att det rör på sig inom sjukvården, säger Engström.

Lena Ludvigsson-Olafsen (S) som är ordförande i hälso- och sjukvårdsberedningen i Västerbergslagen och Smedjebacksbo säger att det var väntat eftersom det inte finns några privata vårdinrättningar i Västerbergslagen. Hon säger också att det är bekymmersamt att personal med den professionen (läkare) slutar.

– Alla vet att det är svårt att få tag i läkare. Visst, vi kan ta stafettläkare men det kostar mycket pengar, säger Ludvigsson-Olafsen och fortsätter:

– Vi har redan satt i gång rekryteringen av ny personal och Smedjebackens vårdcentral har ett gott rykte, så vi ska lösa det här. Folk i kommunen ska ha tillgång till god sjukvård och det ska vi se till.