Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Prioritera länets hatbrott

Du är 16 år. Dina föräldrar och stora delar av din släkt har dödats och lemlästats i ett utdraget inbördeskrig. Du flyr av fruktan för ditt liv.

I händerna på smugglare eller genom att vara fripassagerare på långtradare och tåg fryser och svälter du i veckor för att ta dig till säkerheten.

Till slut når du ett land och ett boende i Älvdalen. Rättsprocessen för om du ska få möjlighet att stanna i Sverige och bygga dig en framtid drar i gång. Du börjar så smått lära känna landet, lära dig dina första ord på landets språk, bekanta dig med dess mat.

Men när du är ute i byn där ditt boende finns möts du av hat och någon som försöker köra på dig och dina vänner i samma situation med sin bil. Du väjer undan med cykeln och faller omkull. Bilföraren skrattar.

Nyheten om vad som hänt i Älvdalen når oss veckorna efter rapporterna om att 15 män uppträtt hotfullt vid ett bärplockarläger utanför Rämshyttan, två av dem beväpnade med påkar.

Mobben hade med sig motorsågar och fällde också träd på platsen för att stänga inne bärplockarnas bilar eller för att polis och räddningstjänst inte skulle kunna ta sig till lägret.

I den mån bärplockarna gjorde sig skyldig till brottslighet i Dalarna är det en sak för rättsväsendet, inte för en mobb med påkar. Polisen vidtog åtgärder men ändå förekom denna privata, ociviliserade rättskipning som för tankarna till medeltiden eller Vilda västern. En mobb med påkar?!

Tecknen i Dalarna på främlingsfientlighet som slår över i brottslighet är alltså flera de senaste veckorna. Det är mycket allvarligt.

Brottsbalken stipulerar att brottslighet som motiveras av hat mot människor som har med "ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse, sexuell läggning eller annan liknande omständighet" ska ses som särskilt försvårande och rendera strängare straff.

Brott som direkt förövas mot principen om alla människors lika värde måste också prioriteras av polisen.

Dalarnas namn dras i smutsen. Dalarna ska förknippas med tolerans, generositet, trygghet i den egna kulturen och öppenhet inför omvärlden. Händelser som dem de senaste veckorna sätter i stället bilden av Dalarna som en plats med mobbar och övergrepp mot människor som redan är mycket utsatta.