Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Prinsparet tog emot stenbänk när naturreservat invigdes

Prinsessan Sofia och Prins Carl Philip sken ikapp med solen när de tog emot bröllopsgåvan från Länsstyrelsen och dalafolket. På toppen av Hykjeberget i samband med invigningen av naturreservatet Hykjeberget.

Invigningen av det nya naturreservatet må ursäkta, det var länsstyrelsens bröllopsgåva och prinsparets närvaro som förgyllde dagen. Bänken, utsikten och naturvärden kommer att finnas kvar och är bara de värda ett besök.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia passade båda två på att tacka för gåvan och prins Carl Philip konstaterade att han verkligen känner sig välkommen till Dalarna.

TV: ■■ Se hela prinsparets besök på Hykjeberget här – prinsessan Sofia håller tal på älvdalska

– Hykjeberg är en plats jag gärna besöker när jag är i Älvdalen. Hit tar jag besökare när jag ska visa upp mitt kära Älvdalen, förklarade prinsessan Sofia.

– Hit tog jag också min käre make för några år sedan för att få visa upp Dalarna och den här härliga platsen där man kan se sju socknar. Det här är en perfekt plats för den här fina bänken och gåvan från dalfolket.

– Hit kommer vi att komma många gånger om och här har vi varit med vår son Alexander, berättade prinsessan Sofia. Som den här dagen hade lämnat över sonen till sin syster som fick agera barnvakt hemma i Älvdalen.

Hon avslutade sedan med att tacka älvdalsborna och spelmännen på älvdalska.

– Nästa gång ska jag se till att försöka hålla hela talet på älvdalska, lovade prinsessan Sofia.

Prins Carl Philip fick också frågan om det bindestreck som fanns på bänken.

– Det tycker jag vi drar ett streck över, skrattade prinsen.

– Det är inget jag bryr mig i och faktum är att jag tidigare stavade med bindestreck, men har tagit bort det.

Istället betonade han hur bra han trivs i Älvdalen och att de brukar besöka Älvdalen med jämna mellanrum.

Blir det någon start i Vasaloppet till i vinter?

– Vi får se, det är en utmaning jag gärna antar, men det är mycket som ska stämma och det ska finnas tid för att träna och för själva loppet, konstaterade Carl Philip.

Prinsessan försökte också uttala Hykjeberg, Åytsbjärr på älvdalska utan större problem. Däremot hade hon inte klart för sig att den fina bröllopsgåvan faktiskt står på Morasidan av gränsen.

– Det visste jag inte, skrattade hon innan det var dags att återvända till Älvdalen.

SE TV: Prinsen om stavfelet på bröllopspresenten: "Ingen stor grej"