Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pressmeddelandet från Leksand

Så här skirver Leksand i ett pressmeddelande om det faktum att de vädjar till kommunen om att gå i borgen på ett lån på totalt 25 miljoner kronor.

"Leksands IF investerar för framtiden

Ledningen i Leksands IF jobbar för närvarande med att sätta en organisation och en vision för en förening i balans med en långsiktigt inriktad verksamhet. Detta medför ett investeringsbehov, hårt jobb för att skära ner kostnader och ännu hårdare jobb för att öka föreningens intäkter. Trots att föreningen steg för steg anpassats till en allsvensk budget är målet fortfarande elitserien. Sportsligt har den krympande kostymen inte avspeglat sig lagets tabellposition.

- Vi måste vara ödmjuka för att vi är ett allsvenskt lag. Målsättningen är fortfarande elitserien. För att nå dit måste verksamheten vila på en stabil och bred grund, sportsligt, ekonomiskt och organisatoriskt, säger Anders Doverskog, Leksands IF:s klubbdirektör.

Det som skall ta Leksands IF upp till elitserien är en långsiktig satsning på egna produkter. De etablerade spelarna som kommer hit till Leksand ska vara välscoutade och verkligen vilja vara med och ta klubben tillbaka. Med den inriktningen, i kombination med mindre omsättning på spelare, skapas en trygget i truppen och ett lag som trivs tillsammans. Att det går att ligga i toppen av allsvenskan med nuvarande spelarbudget såg vi redan under förra säsongen.

– Vårt uppdrag är bland annat att få ner kostnaderna till en nivå som klubben klarar av, samtidigt som vi vill behålla attraktionskraften för publik och media, säger Anders Doverskog.

Tegera arena är en fantastisk arena för ishockey och andra evenemang och är unik i sitt slag för att ligga på en ort av Leksands storlek. Evenemang som Melodifestivalen och andra artistevenemang, i kombination med mässor och utställningar, kompletterar de sportsliga aktiviteterna på ett bra sätt. Men arenan är byggd för att härbärgera ett elitserielag och kostar föreningen över 20 miljoner per år att driva.
– Vi är helt klart tyngda av de höga driftkostnaderna och för att ha en hållbar stabil grund att bygga vår verksamhet på måste vi se över hur vi kan minska kostnaderna, konstaterar Anders Doverskog.

Med en arena som egentligen är för stor för klubben och med kostnader som under flera år överstigit intäkterna har likviditeten varit en ständig utmaning för föreningen. Kortsiktiga lösningar måste därför ersättas av mera långsiktiga hållbara lösningar så att verksamheten kan utvecklas och att organisationen kan lägga kraften på utveckling.

– Vi äger våra två arenor och med hjälp av värdet av dessa och den begäran om borgen på 25 miljoner som kommer att lämnas till Leksands kommun, kommer vi att kunna realisera den visionen som krävs för att bygga långsiktighet, säger Anders.

Leksands kommun bidrar idag årligen med cirka 5,5 miljoner till föreningen. Med hjälp av en beviljad borgen kan likviditetsfrågorna lösas och de nödvändiga investeringarna genomföras som krävs för att fortsätta bygget av en framtida stabil verksamhet på den sportsliga nivå föreningen finns idag.

Som en första åtgärd blir att minska elförbrukningen som är den tyngsta kostnaden i driften av arenan. Leksands IF har för avsikt investera i betongplattor i både Tegera arena och LRF-hallen. En investering på 6-8 miljoner och som kommer att betala sig på mindre än 10 år och direkt minska elförbrukning och därmed miljöpåverkan.

– Med betongplattor kommer även flexibiliteten i arenorna att förbättras avsevärt och omställningen mellan ishockeyn och andra evenemang kommer kunna ske mycket snabbare och effektivare än nu vilket i sin tur innebär att vi kan bli attraktivare som arena för olika arrangörer, avslutar Anders Doverskog, Leksands IF:s klubbdirektör."