Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Premiär för nya busslinjer nästa vecka

I och med Dalatrafiks "bussrevolution" försvann bland annat linje 58, vilket försvårade för många som pendlar mellan Gagnef och Borlänge. Men redan nästa vecka börjar två nya linjer rulla på sträckan, och även flextrafik i kommunen är på gång.

Den 17 augusti genomförde Dalatrafik stora förändringar i busstrafiken. Med fler direktbussar ville man locka fler att åka kollektivt, men resultatet blev att många som bor på glesbygden fick det svårare att ta sig till jobbet eller vårdcentralen.

I Gagnef togs bland annat buss 58 mellan Borlänge-Leksand-Rättvik helt bort och ersattes med direktbuss 102 mellan Borlänge-Djurås-Gagnef.

Efter den omfattande omgörningen av busstrafiken har kritiken haglat från hela länet, bland annat på grund av borttagna hållplatser. Region Dalarna beslutade därför att utöka den så kallade mellankommunala trafiken i länet.

Och nu återuppstår alltså buss 58 i form av två nya linjer. Buss 216 och 255 börjar rulla redan nästa vecka och ska framför allt underlätta för gymnasieelever och arbetspendlare. Linje 216 kommer gå på sträckan Borlänge-Djurås-Gagnef, och 255 mellan Djurås och Insjön, anpassat efter skolornas behov.

Vid kommunstyrelsens möte i Gagnef i tisdags beslutades om vilken busstrafik som ska beställas till nästa år. Den största förändringen blir anropsstyrd flextrafik som främst går från byarna in till Djurås, via vårdcentralen.

– Det viktigaste är att man ska kunna ta sig till och från vårdcentralen och det gäller framför allt för de äldre, säger kommunstyrelsens ordförande Sofia Jarl (C).

Flextrafiken kommer gå på vardagar mellan klockan 10 och 13 med start nästa år, om det inte blir för dyrt för kommunen.

– Eftersom vi inte fått någon som helst kostnad av Dalatrafik så förbehåller vi oss rätten att göra ändringar, säger Sofia Jarl. Vi måste veta vad det kostar innan vi vet om det kan genomföras.