Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Premiär för ny veterinärklinik

Sexårige Dobermanhanen Dion har haft tung andhämtning och hostat slem en tid. Han har matvägrat och därför gått ned i vikt en del.
I går tog Jonas Häggström och Åsa Berg från Smedjebacken med sig sin guldklimp till den nya veterinärkliniken i Ludvika för att få diagnos och hjälp.

Annons

Det var trångt i vestibulen när kliniken öppnade.

Efter att mottagningarna i Ludvika och Smedjebacken varit stängda förra veckan för flytt till de nya lokalerna på Köpmansgatan fanns det ett uppdämt behov. Därav trängseln i väntrummet.

– Vi i Ludvika och Borlänge är filialer till Falu djursjukhus, berättar Eva Odenius, tillförordnad klinikchef.

Veterinären Lisa Elzén tog sig an Dion, tittade honom i svalget, lyssnade på andning och hjärtfrekvens och ordinerade röntgen och provtagning. Djurvårdaren Rachel Pimentel Danielsson tog tempen på den stilige jycken.

Både Åsa och Jonas var förstås oroliga över vad som drabbat Dion, som inte var helt bekväm i den främmande miljön.

– Det är klart att för oss var det bättre än vi hade veterinär hemma i Smedjebacken, konstaterar båda men ändå nöjda över att få hjälp på nära håll.

Två veterinärer och ytterligare fem personer ska bemanna kliniken. Därutöver kommer välkände veterinären Torkel Östman att jobba deltid.

– Vi är jätteglada att Torkel vill vara kvar. Han har ett väldigt bra rykte här nere och är mycket omtyckt, konstaterar Eva Odenius.

Hon berättar att man pratat om att försöka rekrytera ytterligare en veterinär, som kan ta på sig att vara klinikchef.

I lokalerna på cirka 250 kvadratmeter finns det röntgenapparatur och laboratorieutrustning. Längre fram installeras en ultraljudsapparat.

På kliniken kommer även kirurgiska ingrepp att göras dagtid men på kvällar och helger är det Falu djursjukhus som gäller.

Yvonne Wiberg är vd för Falu djursjukhus och tycker det är en stor fördel att man nu samlat resurserna i Falun, Borlänge och Ludvika under ett tak och att man kan hjälpa varandra.

På den större anläggningen i Falun finns specialister som kan ta hand om remiss-ärenden från Borlänge och Ludvika och utföra akuta operationer.

Fastighetsägaren Niklas Andersson, genom sitt bolag Farstukvisten, har renoverat lokalerna för cirka en miljon kronor. Här fanns tidigare landstingsdrivna habiliteringen samt en enhet för barn- och ungdomspsykiatri.

Fotnot: Den 24 november presenteras den nyöppnade verksamheten närmare för djurägare och övriga intresserade.