Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Premiär för ny opera i Uppsälje

Musik i Ladan friar tio år med ny komisk opera på Järnamål.
– Det är lite samma andas barn som Piga o tyttgubben - vi förnyar men knyter ändå an till traditionen, säger Anders Emilsson.

Annons

Varje midsommar sedan 2002 har klarinettisten, organisten och kapellmästaren Anders Emilsson samlat professionella klassiska musiker i sin lada hemma på gården i Uppsälje.

Och publiken har strömmat till.

– Vi ger två föreställningar per år, det brukar bli fullsatt. Vi får plats med drygt 180 personer per föreställning, säger Anders Emilsson.

Musikerna som normalt arbetar i olika orkestrar i landet har i Uppsälje bildat nya konstellationer - blåskvintetter, stråkkvartetter och saxofonkvartetter. Sångare som Jeanette Bjurling, Anna Eiding och Alf Granberg och Inger Sandin har deltagit. Programmen har bestått av kammarmusik, folkmusik, visor och opera.

Femårsjubileet 2006 firades med en komisk opera på dalamål. Daniel Viklund översatte La Serva Padrona till järnamål som blev Piga o tyttgubben.

Operan har sedan dess framförts varje midsommar under Musik i Ladan. I höstas blev ensemblen inbjuden att framföra operan i Uppsala Konsert och kongress vid nationella kyrkomusiksymposiet.

Till tioårsjubileet i år har Daniel Viklund översatt en annan komisk kortopera, The Telephone av Gian Carlo Menotti. På järnamål har den fått namnet Tillifon. Liksom Piga o tyttgubben har Tillifon två sångroller - en sopran och en baryton. Solister är också i denna opera Jeanette Bjurling och Daniel Viklund.

Förutom kortoperan ingår kammarmusik av Brahms och Mozart i lördagens program. Dessutom blir det visor av jubilarerna Ferlin, Fröding och Karlfeldt.

Anders Emilssons Tre sista sånger framförs till dikter av Dan Andersson.

Jeanette Bjurling är till vardags firasd sopran på Stockholmsoperan, Daniel Viklund är ursprungligen från Vansbro, utbildad i Malmö och Köpenhamn.

På lördag medverkar även Vissångare Alf Granberg, han är välkänd efter att bland annat ha gjort Gammel-Jerk i Himlaspelet. Från Symfoniorkestern Norrköping kommer violonist Ingrid Olsson och Bo-Göran Christians, cello. Berit Mattsson, violin, och Robert Westlund, viola, spelar normalt i Kungliga Hovkapellet. Tomas Gertonsson, kontrabas, ansluter från Kungliga Filharmonikerna i Stockholm.