Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Premiär för Ethno i Rättvik

I kväll är det premiär för Ethno on the road, fem deltagare från sommarens världsfolkmusikläger i Rättvik Ethno och ethnoledarna Susanne Lind och Peter Rousu.
Konserterna i Folkmusikens hus i dag och i kväll bjuder på blandad musik och musik inspirerad av marknaden.
-När vi kom i fredags kväll hade marknaden börjat och vi har inspirerats av den under helgen, säger Susanne Lind.

Annons

På sommaren är Rättvik och Folkmusikens hus värd för ungdomslägret Ethno. Musiker från olika delar av Världen träffas i Rättvik för att spela tillsammans. Sedan flera år tillbaka samlas några av deltagarna för att göra en turné i Sverige under hösten.

-Det är några av deltagarna från sommarens läger som är tillbaka i Rättvik igen, berättar Peter Rousu.

I år är deltagarna Rajati Bakshi Indien, sång, Lies Hendrix Belgien, dragspel, Sebastien Grénat Frankrike, slagverk, Thyge Söndertoft Pedersen Danmark, fiol, Thomas Eriksson Sverige, gitarr och mandola och ledarna Susanne Lind, fiol och sång och Peter Rousu, gitarr och bas.

-När musiker från olika länder och världsdelar möts växer musiken och när vi kom hit i fredags kokade Rättvik av liv för det var marknad. Vi blev så inspirerade, berättar Peter och Susanne.

Därför kommer konserten i kväll att innehålla Place de marché och andra låtar som deltagarna lärde sig under sommarens läger.

Slängpolska från Småland, till exempel.

-En av deltagarna från Tanzania lärde sig slängpolskan i somras och håller just nu på med att lära ut den och spela in den i sitt hemland.

-Men det blir ännu mer musik naturligtvis. har fått välja sina favoriter och den flamländska texten från 1600-talet som avslutas med en rap, berättar Susanne.

Både Peter och Susanne hoppas att Ethno får fortsätta precis som tidigare, det vill säga med ett sommarläger i Rättvik och en höstturné.

Sedan Rikskonserter som ansvarade för Ethno lades ned har Folkmusikens hus ansvaret för arrangemanget, men många stöttar organisationen, både lokalt näringsliv, Rättviks kommun och det internationella fredsprojektet Jeunesse Musicale, berättar Peter Rousu.