Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Prata om alkoholen

Annons

Allhelgonahelgen betyder fest för många ungdomar runt om i Dalarna. Risken att ungdomarna dricker för mycket alkohol ökar förstås sådana här helger som den vi står inför.

Det finns flera positiva trender runt unga och alkohol. Andelen unga som helt avstår alkohol har ökat. Av de ungdomar som dricker alkohol har andelen som fått denna alkohol av föräldrarna minskat med 50 procent på tio år.

Men det finns också andra trender som är mer problematiska. Flickor dricker i allt större utsträckning lika mycket alkohol som pojkar - en utveckling Sverige är ganska ensamt om bland länderna i Europa.

Häromdagen larmade Systembolagets opinionsföretag IQ om att föräldrarnas attityder till ungdomarnas alkoholkonsumtion i hemmet förändrats kraftigt på bara ett år och störst värdeförskjutning har skett bland tonårsmammor.

2011 ansåg 76 procent av svenska kvinnor i åldrarna 45-59 år att det var helt fel att bjuda ungdomar på alkohol i hemmet. I år har den siffran fallit till 48 procent. Det är en dramatisk skillnad på relativt kort tid.

Magnus Jägerskog, vd på IQ, förklarar siffran med att alkohol avdramatiserats och blivit en mer vardaglig företeelse. I medierna förekommer alkohol oftare i redaktionellt material och i reklamen.

2000 satsades åtta miljoner kronor på alkoholreklam i Sverige, 2012 beräknas miljardvallen sprängas. För 20 år sedan uppgav 30 procent av svenskarna att de drack alkohol en gång i veckan. Nu är den siffran 50 procent. Antalet serveringstillstånd i Sverige har ökat från cirka 2 000 till cirka 15 000 på tio år.

Motstridiga bilder alltså, och behovet av debatt är fortsatt stort, liksom konkreta tips till föräldrar som vill att barnen ska vänta med sin alkoholdebut tills de blir myndiga.

Enligt Sifo svarar 89 procent av 16-åringarnas föräldrar "mycket bra" eller "ganska bra" på frågan om det vore bra eller dåligt med gemensamma alkoholregler med föräldrarna till sin tonårings klasskamrater.

Och över hälften av 15-17-åringarna säger själva att det skulle vara lättare att stå emot grupptryck att dricka alkohol om exempelvis lag och idrottsföreningar hade en sådan policy.

Uppmaningen till tonårsföräldrar inför allhelgonahelgen blir därför ganska självklar: Prata med barnen. Och prata med din tonårings kompisars föräldrar.