Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Prästerna och biskoparna missförstår klimatvetenskapen

I DT den 20 augusti återger Annki Hällberg en intervju med prästen Ingemar Bergmark i Leksand om hans engagemang i klimathotsfrågan. Bergmark är politiker (S) men framhåller att han brinner för klimatfrågorna främst ur ett kristet etiskt perspektiv. Det är lätt att förstå hans besvikelse över den uteblivna debatten efter publiceringen av Ett biskopsbrev om klimatet.

Biskopsbrevet är fyllt med uppmaningar till handling och ändrad livsstil. Allt i akt och mening att rädda jorden från en klimatkatastrof. Biskoparna menar att vetenskapliga analyser talar ett tydligt språk om det hot som föreligger. Bergmark och biskoparna är förvisso inte ensamma om att missuppfatta forskningsläget. Men det är onekligen uppseendeväckande att kyrkan så ensidigt tar ställning i en naturvetenskaplig fråga, därtill med tydliga partipolitiska markeringar. Varken biskoparna eller Bergmark tycks ha förstått hur bräcklig och ofullständig vår kunskap om det kaotiska klimatsystemet är. Klimatvetenskapen bör till hundra procent vara naturvetenskap utan inblandning av trosfrågor. Låt den så vara!

Hypotesen om koldioxidens betydelse för klimatet är fortfarande obevisad och med all sannolikhet överdriven. Den politiska fixeringen vid växthushypotesen och koldioxiden har varit skadlig då den undertryckt forskning om andra klimatdrivande fenomen. Vad vi säker vet är att den ökade koldioxidhalten i atmosfären har givit större skördar och krympande öknar.

FN:s klimatpanels framtidsscenarier bygger på datormodeller som visat mer och mer fel för varje år i jämförelse med verkligheten. Scenarierna är inte mer än gissningar och inga vetenskapliga prognoser.

Kanske är biskoparnas initiativ ett led i strävan att återta förlorad mark efter svenskarnas avkristning under 1900-talet. Den som är svag i tron skall erbjudas något nytt att ta fasta på, veta att kyrkan är god.

I klimathotsdebatten har vetenskap blivit ovetenskap och nyhetsförmedlare har blivit opinionsbildare. Kyrkans trosbaserade inblandning tillför inget av värde för det vetenskapliga kunskapssökandet. Den skapar snarare ytterligare förvirring.

Sigvard Eriksson

Medlem i Nätverket Klimatsans

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel