Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Präst trött på buset

Skadegörelse, körning med EPA-traktorer över gården och busringning i kyrkklockorna mitt i natten.
Nu har lägerprästen på Sundbornsgården tröttnat på buset.

Annons

Varje sommar anordnas konfirmationsläger på Sundbornsgården. Kajsa Bengtz är ordförande i styrelsen för Stiftelsen Sundborns gamla prästgård - Sundbornsgården.

Sedan 1984 har hon spenderat en stor del av sommaren på gården tillsammans med konfirmander.

Och nästan lika länge har lägren fått oönskad påhälsning av ett gäng ungdomar från byn som på olika sätt ställt till med bus och i värsta fall skadegörelse.

– Det händer oftast på fredagar eller lördagar, och ibland händer det att ungdomarna är berusade, berättar Kajsa Bengtz.

För det mesta är det harmlösa bus, som när några körde över gården med EPA-traktorer mitt i natten. Men några gånger har det mynnat ut i hot och skadegörelse som har polisanmälts.

En sådan händelse var när det för några år sedan kom ett gäng svartklädda ungdomar till gården och stal frukt, grönsaker och sylt från en matkällare. En av syltburkarna kastade de sedan mot ett fönster.

– Det är nog ungdomar som inte har så mycket att göra som gör det här, konstaterar Kajsa Bengtz. Man skulle gärna vilja hjälpa dem istället för att polisanmäla.

Under lägret i somras bjöd man in ungdomar från byn till att spela brännboll och volleyboll tillsammans med konfirmanderna. Efter det fick man inga fler nattliga besök. Men när en grupp från Lidingö i somras kom till gården för att ha läger började det igen.

– De hade störts varenda natt under hela lägret. Lägerledarna var otroligt slitna på slutet för de kände att de måste vara vakna på nätterna.

Efter lägret hörde Lidingö församling av sig till Kajsa Bengtz med en skrivelse där de vill att det ska göras någonting åt buset. Man hade också, enligt uppgift, polisanmält en händelse med skadegörelse från sommaren.

– Vi är ju beroende av att andra församlingar är här för att få intäkter så att gården kan fortsätta finnas. Så vi är ju väldigt angelägna om att de ska fortsätta vilja komma hit, säger Kajsa Bengtz.

Tidigare har hon varit i kontakt med polisen och socialtjänsten, men nu har hon även hört av sig till kommunalråd Susanne Norberg, som tar saken på allvar.

Kajsa Bengtz fick till svar att saken ska tas upp i kommunens Brottsförebyggande råd där bland annat kommunen, socialförvaltningen och polisen samverkar.

Susanne Norberg menar också att det är viktigt att byborna i Sundborn försöker bidra till minskat bråk och stök.