Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Postilla i skrin blev skrin med postilla

Hans Nyman gick till Lilla Antikrundan med en postilla i ett skrin – och kom hem med ett skrin med en postilla.
– Skrinet visade sig vara värt mycket, mycket mer än postillan, berättar Hans med viss förvåning i rösten.

Det var Loftbodskommittén i Dala-Floda som på fredagen arrangerade Lilla Antikrundan till förmån för insamlingen för ett bevarande av Finnolars loftbod.

Besökarnas antikviteter värderades av Jan Östensson och Pontus Gärdshag från Dalarnas Auktionsbyrå.

Många besökare tog chansen att för en slant få sina föremål värderade.

Åsa Svanlindh från Djurås och Stockholm fick en Lisa Larsson-katt värderad till 1 500 kronor och en Stig Lindberg-springare med skadad mule till 800. Hade Springaren, som hästen heter, varit hel hade värdet varit ungefär 3 000 kronor.

Olle Forsberg, som äger fastigheten som förr inrymde Kung Olov Olssons affär i Forsgärdet, visade upp bland annat vaniljstänger i glascylindrar och konstaterade att bäst före-datum gått ut. En gammal lapp angav priset 1 krona och 36 öre.

– De är troligen från 1950-talet, berättade han och Jan Östensson konstaterade att affektionsvärdet är större än både det ekonomiska och – sannolikt – det kulinariska.

– Butiksdelen utgör lite av husets själ och den gamla butiksinredningen finns kvar, berättade Olle Forsberg.

Per-Erik Larsson lät värdera en gammal trähäst och en docka med vridbart huvud och två ansikten; ett glatt och ett ledset. Dockan var från Per-Eriks förfäders affär – Bröderna Larssons – och hade blivit kvar eftersom den hade en liten skada.

Jan Östensson och Pontus Gärdshag värderade hästen till 2 000 och dockan till 400 kronor. Lite svårare hade de att värdera en originalteckning av Jenny Nyström – eftersom arket beskurits och namnteckningen var borta.

– Men vi bedömer den som äkta och värdet i det här skicket ligger kring 2 500 kronor.

Mest förvånad blev Hans Nyman, som kom för att värdera sonen Simons doppresent i form av en postilla. Den förvarades i ett vackert skrin med stilfulla träinläggningar – och värderarna konstaterade att "lådan" var värd ungefär 3 000 kronor. Själva postillans värde ligger på ett annat plan, något som Jan Östensson målande förklarade så här:

– Det finns väldigt många biblar bevarade eftersom ingen vågat kasta bort några – av rädsla för att hamna i helvetet.