Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Posten satsar på alvar

Annons

De senaste åren har Posten Frimärken satsat på att ge ut serier med frimärken som handlar om de svenska världsarven.

Så ock i år.

Vid utgivningen den 20 mars kommer en serie på fyra vackra frimärken, som handlar om Ölands alvar.

</B><!--/ingress-->

Det är frimärksgravören Lars Sjööblom som fått i uppdrag att ta fram fyra motiv om Ölands allvar. Och han har graverat fyra frimärken som är mycket estetiskt tilltalande: en rad väderkvarnar - den äldre tidens vindkraftverk, en skeppssättning - en gammal fornlämning, en bild av en radby och får på sjömark.

Märkena ges ut i ett häfte med fyra märken i valören brev. De trycks i en kombination av en färg ståltryck och fyrfärgsoffset.

Historiska motiv blir det på ytterligare tre frimärken vid utgivningen den 20 mars. Det är tre landskapshus som avbildas, gamla typiska hus från olika delar av landet. För två kronor får man en enkelstuga från Närke, för fyra kronor ett dubbelhus från Bohuslän och för fem kronor en salsbyggnad från Medelpad. Enkelstugan är graverad av Lars Sjööblom och de andra två märkena av Piotr Naszarkowski. Motiven är framtagna på akvareller av arkitekten Laila Reppen och Gustav Malmfors har svarat för den grafiska formen. Trycket sker i tre färger ståltryck och märkena säljs på rulle.

Nobelpristagare handlar nästa två märken om, och det är en samutgåva med Spanien. Som vanligt när det gäller samutgåvor, är det mästergravören själv, Czeslaw Slania, som stått för gravyren. Märkena trycks i en kombination av en färg ståltryck och fyrfärgsoffset och motiven är medicinpristagarna Santiago Ram&oacute;n y Cajal, som tillsammans med Camillo Golgi fick priset 1906 för att de klarlagt nervsystemets funktion, och Severo Ochoa, som 1959 delade priset med Arthur Kornberg för forskning med RNA och DNA som sedermera blivit en av grunderna för den vidare genforskningen.

Hannu Järviö har tecknat förlagorna till båda ländernas frimärken och de svenska märkena får valören 10 kronor, vilket är utrikesportot för förstaklassbrev.

Slutligen kommer också tre vårblommor ut som självhäftande frimärken att användas på vanliga inrikesbrev. Det är Waltraud Fais-Månsson som tecknat tussilago, blåsippa och gullviva till de offsettryckta häftena med sex frimärken.

Visste ni förresten att det numera finns speciella klistermärken för företag med texten porto betalt. Postverket har av dessa till försäljning för den som är intresserad som samlare. Däremot får man som enskild person inte använda dem på brev.

Postverket har meddelat att en eventuell övergång till euro i Sverige inte betyder att alla tidigare valörfrimärken blir värdelösa - något som många befarat. Skulle Sverige gå med i valutasamarbetet fastställs en fast kurs för kronan mot euron, och den växlingskursen gäller sedan för kronbaserade valörmarkerade frimärken i framtiden.