Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Positivt i besöksnäringen

Annons

Landets besöksnäring går fortsatt bra även om förväntningarna inför senhösten och vintern har dämpats något på grund av vädret i somras och en internationellt svag konjunktur. Det är inom restaurang, handel och hotell som optimismen är störst, hävdar organisationen Svensk Handel.

Visserligen faller organisationens turisttermometer från + 13 före sommaren till + 2 inför hösten. Men det faktum att den fortfarande visar på plus tyds som ett gott tecken i besöksnäringen. Restaurangnäringens positiva reaktion är intressant mot bakgrund av den kritik regeringen har fått utstå efter beslutet att sänka restaurangmomsen. Nu reagerar branschen med att öka antalet anställda.

Besöksnäringens optimism är bra för självförtroendet bland dem som driver anläggningar med koppling till skidturism. Det investeras betydande pengar både i fjällen och i nya anläggningar som vid Säfsen och Romme Alpin. Orsa Grönklitt rapporterade för en månad sedan om en 44-procentig beläggningsgrad.

Generellt finns det goda förhoppningar om en bra beläggning eftersom helgperioden kring jul- och nyår ger gästerna möjlighet till en lång ledighet utan att behöva "offra" så många semesterdagar. Besöksnäringen gynnas av årets utfall av röda dagar.

För skidanläggningarna gäller förstås som vanligt att en tidig vinter påverkar resultatet för den toatala beläggningen för säsongen. Tonläget i besöksnäringen är redan positivt.