Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Positionen att slå ur underläge blev en del av identiteten

Någonstans i början av 1970-talet gick en knappt tonårig Per Holknekt in på Lek&Hobby i Falun och köpte något som hette plast-i-form.
Tanken, som han också förverkligade, var att tillverka sina egna minigolfbollar.

Så småningom skulle en funktionär i en tävling upptäcka att bollarna studsade på ett annat sätt än de andra spelarnas och förbjuda dem. Men Holknekt blev senare ändå Falumästare och tog sig till pojk-SM innan han plötsligt lade av. Scenen är mer symptomatisk än den verkar.

Holknekt har genom hela sin karriär gått sin egen väg och skapat sina egna regler, han har satsat till 110 procent och sen slutat för att kasta sig på något annat med samma all-in-attityd. Det här gäller allt från hans skateboardkarriär till företagandet, där tanken bakom till exempel Odd Molly var just att inte slaviskt följa någon annans regler för hur man skulle se ut eller vara. Men regeltrotset har också lett olagligheter. Holknekt har suttit häktad i nio länder och fått sparken tio gånger.

Just det här med att känna sig udda och ha lust att bevisa sig har följt Holknekt sen tidiga barndomen. Liten och spenslig fick han hoppa över andra klass och ta plats bland äldre elever, där han förstås framstod som ännu mindre. Positionen att slå ur underläge blev en del av identiteten, men har med tiden förvandlats från handikapp, och något han inte ville ha, till en styrka.

Holknekt skriver att det var under ungdomsåren i Los Angeles som han fick möjlighet att skapa sig själv på nytt. Här hade ingen en förutfattad mening och han blev snabbt den coole skateboardsnubben från Sverige, en sån överjäkel på att åka att han 1983 tog ett inofficiellt VM-guld i höjdhopp på bräda och kom trea i världscupen för freestyleåkare.

Skatevärlden intog en revolterande hållning mot det stelbenta samhället. Det festades hejdlöst och talesättet att ”första problemet med alkoholism är att man har så förbannat roligt på vägen dit”, har nog sällan varit sannare än här. Holknekt lade grunden för det missbruk han senare slagits mot och som lett till både skandal- och otrohetsrubriker. I samband med separationen från Lena Philipsson förföljde skvallerjournalisterna honom ända in i sommarstugan, folk skrek ut sina förolämpningar från båtar som passerade på fjärden nedanför huset.

Boken myllrar av dramatiska anekdoter. Som då Holknekt i San Sebastian ålar fram till en polisbil och skriker BOM, vilket leder till att han får käken slagen ur led med gummibatong. Eller som att en läkare under en vanlig rutinundersökning upptäcker att Holknekt har hudcancer och opererar bort tumören direkt för att sen slänga den i en papperskorg som om den varit ett bananskal. Men här finns också varningar riktade till den som dricker, samt konkreta råd till entreprenörer. Holknekt delar med sig av både kunskaper och dyrköpta livserfarenheter, men säger sällan något ont om någon annan (trots att fog nog funnits ibland). På det hela taget framstår han som självsäker (att USA passade honom var ingen slump) men också generös och modig, det senare slår ibland över i obetänksamhet.

Säga vad man vill men få har nog haft ett intensivare liv än Holknekt. Bergen på vägen har förmodligen bjudit på lika mycket svindel som de djupa dalarna på ångest. Eller som han själv säger: ”Många går på teater eller köper en bok när de vill ha lite underhållning. Men jag kan inte göra det. Jag vill vara min egen film."