Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Populärt att ge bort upplevelser

Annons

Varje år utser Handelns Utredningsinstitut, HUI, Årets Julklapp. HUI ägs av branschorganisationen Svensk Handel och har 40 års erfarenhet av att studera svensk detaljhandel.

Den här gången var det 21:a året i rad som årets julklapp utsågs och överst bland klapparna hamnade "en upplevelse". Något som de företagare i Hedemora som säljer presentkort märkt av. Fast de säljer å andra sidan alltid mycket av den varan i juletider.

- Ja, men det är väl klart. Vår bästa tid är ju i december och det har det varit i många år, säger Marie Westerblad på Hud & kroppsboden, verksamheten som firar tioårsjubileum i mars.

Hon ägnade fredagseftermiddagen åt att bland annat fila på Kristin Fagerheims fötter. Kristin Fagerheim bor i Hagge utanför Smedjebacken och besökte Hedemora tillsammans med sin väninna Sofie Pepulis, för att utnyttja presentkorten som de fått i julklapp.

Deras respektive hade nämligen köpt varsin lyxkur åt dem, vilket passade tjejerna väldigt bra. I tre timmar blev de ompysslade och rengjorda från topp till tå.

- Det var lite roligt att få åka iväg tillsammans. Kul att prova någonting nytt, konstaterade en nöjd Kristin Fagerheim leende och tillade att det är en av de bästa julklapparna man kan få.

- Det känns faktiskt väldigt lyxigt.

Marie Westerblad är van att ta emot samtal från män som vill ge sin älskling någonting utöver det vanliga.

- När det ringer karlar hit brukar vi fråga hur mycket hon är värd, så de här är väl värda det bästa, sa hon och syftade på väninnorna från Västerbergslagen.

Carina Wengelin på Carinas Massage & Floating bekräftar också att försäljningen av presentkort ökar i december månad. Hon säljer en hel del sådana till Hedemorabor som är ute efter lite annorlunda julklappar.

- Ja, det brukar jag göra faktiskt till jul. Det brukar vara en grej som är poppis att ge bort till någon som har allt och vill prova på något nytt.

Hur många hon sålde i julas vet hon inte riktigt.

- Men en stor del av försäljningen är just presentkort vid jul. När man har köpt tillräckligt många underklädespresentkort och spabehandlingar till frun så... Det är i alla fall så männen förklarar det, säger Carina Wengelin.

Förutom olika massagebehandlingar och floating (när man flyter i kroppsvarmt, mycket salt vatten i en tank) utför hon även öronljusbehandling.

Det innebär att hon med speciella ihåliga vaxljus skapar en varm luftström, som löser upp och suger ut vaxrester i öronen.

- Det är nog första året som jag säljer sådana behandlingar på presentkort, konstaterar Carina Wengelin, som erbjudit öronljusbehandlingar sedan starten men inte annonserat om det förrän i höstas.

- Man lär ju komma med något nytt här i stan också.