Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polska och syriska inslag när Bingsjö gör sin 47:e stämma

Den legendariska spelmannen Päkkos Gustaf skulle ha fyllt 100 år i år. Det kommer givetvis firas på mer än ett sätt när den 47:e Bingsjöstämman äger rum.

Annons

30 spelmanslag på tre scener, byvandringar, danskurser, stipendieutdelning, solistkonserter och ett myller av spelmän och besökare. Ska man sätta ihop programmet för Bingsjöstämman gäller det att hålla tungan rätt i mun. Och det har Ola Bäckström gjort som är programansvarig hela arrangemanget.

– Det har varit ett intensivt arbete ett tag och till viss del fortfarande, men det bör vara under kontroll nu. Det är många som är iblandade och jobbar med det här. Så det är en del logistik kring det här, säger Ola.

TV: Musiken från Bingsjö tog henne till Sverige

Förra året var det Bingsjöspelmannen Hjort Anders som uppmärksammades då han skulle ha fyllt 150 år förra året. I år är det en annan spelman från byn som kommer att stå i centrum: Päkkos Gustaf som föddes för hundra år sedan. Förutom en hyllningskonsert i Bingsjö kapell ska tidigare Päkkos Gustaf-stipendiater uppträdda på Danielsgårdens Tun.

Ola, som själv är spelman, har haft förmånen att spela ihop med Päkkos Gustaf som gick bort år 2000.

– Han var väldigt karismatisk och hade en speciell utstrålning. Det fanns magi kring honom och han spelade på ett väldigt personligt sätt. Han var ingen stor tekniker, men han hade stilkänsla och många spelmän såg upp till honom för att han hade ett spel som var gammalt och stilbildande, säger Ola.

TV: Sol, dans och jubileum i Bingsjö

Bingsjöstämman vore inte Bingsjöstämman om den inte hade ena benet stadigt i den traditionella svenska folkmusiken med den andra foten tassande i utländska influenser. Som vanligt får Ethnolägret i Rättvik, med folkmusiker från hela världen, sin stående programpunkt. I år vill Ola gärna också flagga för den nystartade folkmusikgruppen Bullermyren som spelar både kurdiskt, syriskt och svenskt. Men också för konserten ”Polska polski” med polska och svenska musiker som uppträder i Bingsjö kapell.

– Det är lite kul för att polskan ju har varit en dominerande dans- och musikstil i Sverige. Och eftersom den har kommit från Polen någon gång så ska det bli kul att se om det finns några kopplingar kvar i dag, säger Ola.

Läs hela årets program på Bingsjöstämmans hemsida.

Läs mer: Förra årets Bingsjöstämma med jubilerande inslag

Annons