Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polsk extremhöger aktiv i Sverige

Polsk extremhöger är aktiv i Sverige i nära samarbete med likasinnade här.
Det säger den antirasistiska stiftelsen Expo efter vad som misstänks vara ett planerat våldsangrepp mot ett asylboende i Nynäshamn.

Annons

Åklagare anhöll på tisdagen de 14 personer som i måndags kväll greps i Nynäshamn, misstänkta för att ha tänkt gå till angrepp mot asylboendet.

De är polska medborgare och de tillhör väl den högerextrema sfären, sade Lars Alvarsjö, stationsbefäl vid polisområde Stockholm syd, till Sveriges Radio.

Tre av de anhållna är även misstänkta för den misshandel som skedde efter en manifestation kallad "Folkets demonstration" i Stockholm den 30 januari, uppger polisen. Det är tre män som alla är 22 år gamla.

En av de anhållna har visserligen visat sig vara av annan nationalitet, men bandet till Polen är logiskt, enligt Expo.

Rent generellt kan man säga att vi vet att det finns kopplingar mellan Nordisk ungdom och polska nationalister, säger Mikael Färnbo, redaktör på Expo, som dock inte vill peka ut någon i detta fall.

Hjälper varandra

Den högerextrema grupperingen Nordisk ungdom, känt för spektakulära aktioner och islamfientlighet, har deltagit i nationalistiska marscher och sommarläger i Polen, enligt Färnbo. Nordisk ungdom-aktivister fanns också med vid en nationalistisk demonstration den 23 januari vid Polens ambassad. I sin tur deltog polska nationalister i den flyktingfientliga demonstrationen i centrala Stockholm den 30 januari. Då greps tre av de som nu anhållits i anslutning till en misshandel vid den demonstrationen, enligt Alvarsjö.

Polisen hittade påkar, knivar, järnrör och yxor i Nynäshamnsgruppens bilar.

Samtliga 14 misstänks åtminstone för förberedelse till grov misshandel, enligt åklagaren Sara Friedmans framställningar till Södertörns tingsrätt. Hon vill inte säga om de misstänks för hatbrott. Polisen talar också om misstankar om anstiftan till såväl grov misshandel som grov mordbrand.

Skärpt säkerhet

De anhållna är födda mellan 1975 och 1998. Vissa bor och jobbar i Sverige enligt polisen, andra är här tillfälligt. Flera av dem gillar en viss sida på Facebook för just polska nationalister i Sverige. Åtminstone en av dem har också lagt ut muslimsk- och flyktingfientlig propaganda på sin Facebook-profil. Den mannen, och minst en anhållen till, förnekar brott enligt deras advokater. Hur de andra ställer sig är oklart.

Eventuell häktningsförhandling måste hållas senast på fredag.

På asylboendet bor ett 100-tal vuxna och barn av olika nationalitet. Det fanns ingen särskild hotbild. Säkerheten har nu skärpts där, enligt Migrationsverket.

Annons