Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiskt motstånd mot vindkraft växer fram

Ett politiskt motstånd håller på och växer fram inom de politiska partierna i Vansbro. Kristdemokraterna säger nej till att ändra översiktsplanen för att bygga vindkraft och även socialdemokraterna ansluter sig till den linjen. Sedan tidigare har Kommunpartiet sagt nej.
Det är något oklart vad som händer inom centern, även om det där finns uppgifter om att det väger mot nej.

Om det möte som hölls i onsdags om vindkraftsatsningen i Vansbro kommun skulle vara det som gjorde medborgarna mer öppna och positiva till Bergvik Skogs planer lyckades är oklart. Men fler politiska företrädare uppger att de snarare blev mer övertygade om att detta är fel.

– Jag känner spontant efter mötet att jag är allt mer övertygad om att detta inte är något som skulle gynna varken kommunen eller dess medborgare, säger socialdemokraten Nall Lasse Andersson.

Han röstade emot en omarbetning av översiktsplanen i utskottet för ekonomi och styrning och kommer i kommunstyrelsen att göra det samma. Kommunalrådet Per-Anders Westhed och Gunnar Magnusson hade en annan linje och föreslog att förvaltningen ska få i uppdrag att utarbeta ett förslag till ny översiktsplan, som skulle öppna möjligheterna för att bygga vindkraftverk i södra kommundelarna.

Vid ett möte har kristdemokraterna beslutat sig för att säga nej till en omarbetning av översiktsplanen.

– Vid kommunstyrelsens sammanträde kommer jag att säga nej, kommer frågan upp i kommunfullmäktige kommer övriga kristdemokrater att säga nej även där, uppger Torsten Larsson, ledamot i kommunstyrelsen.

Som skäl anger de att översiktsplanen är en långsiktig plan som ska gälla under lång tid och nu ändra den är inte lämpligt.

Kommunpartiet har beslutat sig för ett nej och det med hänvisning bland annat till att det ger alldeles för lite pengar till kommunen det ingrepp som skulle ske genom byggandet av 90 vindkraftverk.

Vid ett möte på torsdagskvällen beslutade sig socialdemokraterna för att säga nej. Det innebär att det nu är sex av elva ledamöter i kommunstyrelsen som kommer att rösta nej och därmed kommer frågan antingen att vara avslutad eller föras vidare till kommunfullmäktige för beslut.

Är det nu så att centerpartiet bestämt sig för ett nej, har Per-Anders Westhed ett delikat problem att hantera, antingen måste han rösta för sin övertygelse om att översiktsplanen ska revideras, eller gå emot sitt eget parti. Lösningen kan bli att han i egenskap av att vara ordförande stryker frågan från dagordningen och det hela faller, eller röstar emot sitt eget parti utifrån sin övertygelse. Ett tredje alternativ är att han kallar in ersättare när frågan ska avgöras och därmed inte behöver gå emot sitt parti. Ersättare är Gunnar Magnusson, men för hans del är det klart att hans parti har en annan uppfattning än hans personliga. Kallar även han in ersättare för att inte behöva gå emot partiet blir det Torsten Larsson som sitter ordförande. Men redan i dagsläget står det klart att det finns en majoritet för ett nej i kommunstyrelsen till en revidering av detaljplanen. Därmed kan kanske hela saken vara utagerad, det blir ingen exploatering i de södra kommundelarna med vindkraftverk.

Hur detta kommer att påverka Bergvik Skogs fortsatta planer är oklart. Björn Risby, ansvarig vid Bergvik Skog, vill inte kommentera det hela.

– Vi vill avvakta och se vad beslutet blir och då sätta oss ner och resonera och utvärdera det hela och se hur vi ska gå vidare i projektet, säger Björn Risby.