Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiskt korrekt av Svenska Akademien

Utan att ha synpunkter på det litterärt lämpliga i valet kan vi konstatera att Svenska Akademien gjort en korrekt politisk bedömning när den utsåg den kinesiske författaren Mo Yan till årets nobelpristagare i litteratur. Förvisso saknas inte kritik mot det allenarådande kommunistpartiet i hans alster, men på rätt sida om gränsen för att falla i onåd. Enligt uppgift är han fortfarande partimedlem och i stora drag lojal mot regimen. Det kan givetvis vara en medveten strategi för att få skrivro.

Inte desto mindre har hans hållning ifrågasatts av såväl författarkolleger som dissidentrörelsen. Bland annat har han kritiserats för att ha vägrat distansera sig från sin medverkan i en jubileumsutgåva av Mao Zedongs tal om litteratur och konst.

Självklart ska nobelpriset baseras på litterära, inte politiska, meriter. Att vi den här gången slipper frukta diplomatiska förvecklingar som skadar svenska intressen får väl snarare ses som en bonus.

Annat var det när de sovjetiska författarna Palsternak och Solzjenitsyn fick priset. Båda förvägrades att resa till Stockholm. För dem blev utmärkelsen en signal till ytterligare förföljelser och förödmjukelser.