Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiske trotjänaren Göran Engström jublar över Centerpartiets Natobeslut

/
  • I 50 år har Göran Engström pläderat för ett Natomedlemskap. Oftast inför döva öron inom det egna partiet. Under helgen gick Centerstämman honom till mötes.

Centerns ja till Nato gläder gamle riksdagsledamoten Göran Engström från Söderbärke. Sedan 1960-talet har han pläderat för ett medlemskap.
– Mycket glad. Jag har varit i stort sett ensam. 2013 kände jag att opinionen inom partiet vände, säger han.

Annons

Snart 70-årige Göran Engström från gården Dullbo i Söderbärke har varit Centerpartist i ett halvt sekel, sedan 1965. I alla år har han internt inom partiet inte hemlighållit sin syn på Nato. Inte minst under riksdagsperioden 1988-1991.

– I början som en reaktion mot Sovjet. Under 1980-1990-talen förstärktes mina åsikter när systemet krackelerade och ersattes av kriser. Sedan har Sveriges alltför stora nedrustning satt saken på sin spets. Att vi nu som parti ställer oss bakom ett Natomedlemskap känns så skönt. I dag kan vi se Putins ständiga tsar- och sovjetreflexer. Sverige är i alla delar en del av Nato, utom som medlem. Detta gör att vi inte omfattas av artikel fem, som säger att Nato hjälper oss i händelse av kris. Samtidigt befarar grannen i öst att vi är en operativ del av Nato. Denna situation är farlig för Sverige, säger han.

Centerpartiets beslut att ställa sig bakom en ansökan om Natomedlemskap fick stöd av 273 ombud. 157 ombud röstade emot.

– Och den stora majoriteten var även den glädjande för mig. Det var en större övervikt än vad jag trodde det skulle bli. Samtidigt förstår jag inte alls de partikamrater som menar att vi ska rösta nej till Nato för att inte "reta upp" grannen i öst, säger han.

Partiets beslut är dock villkorat. En ansökan ska göras tillsammans med Finland. Samtidigt vill partiet att en eventuell ansökan ska ha ett brett politiskt stöd i Sveriges riksdag.

– Vi har nu inlett en process där Alliansen alla formerar sig för Nato. När vi vinner valet 2018 kommer regeringen driva den frågan. Vi vill att ett Natomedlemskap ska ha ett brett stöd. Jag tror att vi kan lyckas med det. När jag lyssnar på Peter Hultqvist så hör jag en försvarsminister som förstår mer av problematiken än vad någon försvarsminister gjort på många decennier. Jag tror att Socialdemokraterna kan vända i denna fråga - liksom vi i Centern har gjort. Jag kan inte lova ett Natomedlemskap näst mandatperiod. Men jag kan lova att vi inlett marschen på den väg som leder Sverige till ett riktigt Natomedlemskap, säger Göran Engström