Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politisk turbulens i Vansbro

/
  • Stationshuset i Vansbro påminner invånarna om en tid med både god kommunal ekonomi och stor framtidstro.
  • Christer Gruhs - politisk redaktör, bosatt i Västerdalarna.

Annons

I höstas slog kommunalrådet Per-Anders Westhed (C) larm om den ekonomiska utvecklingen i Vansbro. Kommunen stod inför ett sparbehov på mellan 20 och 30 miljoner kronor under 2012. Siffran har visserligen kunnat reduceras, men det politiska målet har varit, och är fortfarande, att vända på alla stenar i kostnadsjakten.

Listan över sparförslag har varit tydlig för den som önskat sätta sig in i frågan, och givetvis har politikerna mötts av protester när vidden av föreslagna åtgärder gått upp för dem som berörs.

Om politiska beslut ska kunna verkställas krävs också en politisk majoritet som kan driva igenom förslagen. Efter valet 2010 hamnade Vansbro i en osäker parlamentarisk situation. Allianspartierna fick 15 och S och V 13 mandat. Kommunpartiet behöll sina tre mandat från förra valperioden och fick därmed en vågmästarroll.

För att undvika Kommunpartiets möjligheter att spela ut de politiska blocken mot varandra, träffades en uppgörelse mellan alliansen och vänsterblocket i syfte att skapa betryggande majoritetsbeslut kring de tuffa besparingarna. Styrkedemonstrationen har fungerat till i måndags. Då krackelerade samarbetet på ett sätt som skapar en osäkerhet inför fortsättningen.

Dels skickades kommunledningens förslag om att avveckla biblioteksfilialen i Dala-Järna med returpost för ny prövning, dels ansåg Kristdemokraterna att allianssamarbetet brutit samman eftersom Centern, Moderaterna och Folkpartiet gjorde gemensam sak med vänsterblocket och beslutade att avveckla det vårdnadsbidrag som allianspartierna före valet var överens om, och även har infört.

Det som hänt visar både på sårbarhet och på möjligheter med formella men också papperslösa uppgörelser mellan politiska partier. Beslutsprocessen blir dessutom påtagligt nära människor när politiken utspelas i en liten kommun som Vansbro (strax under 7 000 invånare) där väljare och förtroendevalda ofta träffas på jobbet, i livsmedelsbutiken eller på kvällens föreningsaktivitet.

Förhoppningsvis består Vansbros modell av samlingsregering. Den är trots allt en garant för att visionen om en bättre kommunal ekonomi kan förverkligas.

Mer läsning

Annons