Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politisk kris i riksdagen

/

Annons

Jag har varit politiskt aktiv sedan 1994. Under merparten av den tiden har borgerligheten varit hyggligt bra liksom vänstern och miljöpartiet, medan socialdemokratin har varit den som på bästa sätt har kunnat sköta regeringsmakten men också att hantera en hyggligt begåvad opposition, från både vänster och höger.

I dag ser det dock helt annorlunda ut. Även om jag alltid har stridit mot Socialdemokraterna så har det alltid varit med en skicklig socialdemokrati. Det är därför jag med ett visst mått av sorg nu ser en socialdemokrati som inte klarar av den demokratiskt viktiga uppgiften att befinna sig i opposition. Partiet äts på något sätt upp av sina egna interna stridigheter och en villrådighet där vare sig vi politiska opponenter eller väljare kan förstå vad det är som sker. Förr kunde vi ana en strategi och en linje i den socialdemokratiska politiken. I dag vet vi aldrig vad som kommer i nästa dags nyhetsskörd.

Den socialdemokratiska krisen där partiet nu har etablerat sig som ett parti på 25 procent innebär också en politisk kris på det bredare planet.  Enskilda partier kan komma och gå. De kan växa och minska i storlek. I sig är det vare sig något konstigt eller märkligt. Det som dock blir besvärande är om ingen annan klarar av att kliva upp som opposition till den sittande regeringen.

Socialdemokraterna förslappades efter moderaternas katastrofval 2002. Det finns en klar risk att den nuvarande regeringen går samma öde till mötes på grund av den obefintliga oppositionen. Det är allvarligt för i ett läge där en stark regering har en stark opposition blir de politiska besluten i sin helhet bättre. I ett politiskt klimat där regeringen saknar en värdig motståndare finns risk at det blir slentrian i politiken och att regeringen tillåts agera på det näst bästa i stället för på det bästa sättet.

Miljöpartiet har potential, men kommer aldrig bli ett oppositionsparti. Vänsterpartiet har en ny ledare som säkert få partiet att växa på Socialdemokraternas bekostnad som därmed får offra sympatisörer till Jonas Sjöstedt. Men kan de bli starka nog för att forma en opposition? För en opposition behövs när vi inte längre kan räkna med socialdemokratin som en stark politisk kraft.

Tyck till; mejla fredrick.federley@gmail.com

Mer läsning

Annons