Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politisk hetluft för Orsabördig ambassadör

Peter Semneby, uppvuxen i Orsa, hamnar i den politiska hetluften om några dagar. I september tillträder han som ambassadör i Afghanistans huvudstad Kabul. Han har tidigare jobbat med flera konflikter på Balkan och i Kaukasus, men utmaningen i Afghanistan ändå är i särklass. I normala fall sker förordnanden på tre år till uppdrag som ambassadör. Men på vissa platser i världen, där miljön kan vara påfrestande för arbetsklimatet finns en viss flexibilitet

– Förordnandet i Kabul är på ett år i taget. Det kan bli en hård arbetsbelastning och det finns en möjlighet att tänka över läget årsvis innan beslut tas om att förlänga förordnandet, säger Peter Semneby.

Tidningen möter Peter Semneby i en hotellfoajé i Stockholm. Han har liten stund över för en intervju med lokaltidningen hemifrån. Annars är dagarna fram till avfärden mot Kabul fyllda med möten och sammanträden.

Peter Semneby påpekar att nyhetsrapporteringen från Afghanistan inte alltid ger en helt nyanserad bild av läget. Han var nyligen på besök i landet och kunde då få en egen syn på situationen.

– Huvudstaden Kabul har ett fungerande vardagsliv och en stark befolkningstillväxt med handel och kommers. Läget är relativt lugnt i norra delen av landet samt i Kabul.

Däremot är det mera osäkert i landets södra och östra delar där plötsliga attacker är mera vanliga än i landets övriga områden.

Men även i Kabul förekommer en viss säkerhetsnorm för ambassadörer.

– Det finns livvaktsskydd och transporter sker i pansarsäkra fordon där vi ser Kabul genom ett fönster. Det blir som att beskåda en filmisk kulisstad.

Peter Semneby kommer ned till Afghanistan i ett avgörande läge för landets framtid.

– Inom de närmaste två åren ska den internationella militära närvaron i landet avvecklas och de nationella styrkorna ska själva står för säkerheten.

Det finns enligt Peter Semneby skilda meningar om hur landet ska klara den förändringen.

Den ena siar om att förändringen medför fritt spelrum för väpnade strider och en instabil period i landet. Det andra scenariot är att tillbakadragandet skapar utrymme för en försoningsprocess som kan förankras hos det breda segmentet i landet.

– Sverige har en viss relation till landet. Sverige har sin pågående största militära insats just i Afghanistan med en kontingent på 500 personer som avlöses halvårsvis sedan år 2006. Den militära insatsen har sin huvudbas i staden Mazar-e-Sharif belägen i landets norra delar.

Uppdraget är att stötta Afghanistans regering med att åstadkomma säkerhet för det krigshärjade landets civilbefolkning.

– Dessutom blir Afghanistan förmodligen Sveriges största biståndsland inom något år. Uppdraget syftar till att den afghanska staten ska kunna stå på egna ben. Engagemanget på plats inkluderar politiska och diplomatiska ansträngningar tillsammans med militära, polisiära och civila utvecklingsinsatser av olika slag. Flera svenska myndigheter samarbetar inom den svenska insatsen. EU:s polismission av landet leds av en svensk, den tidigare polismästaren i Gävle Karl Åke Roghe

En av biståndsorganisationerna är Svenska Afghanistankommittén, verksamma i landet sedan 1982, som arbetar främst med hälso- och sjukvård, utbildning och rehabilitering av funktionshindrade.

– Under åren är det väldigt många svenskar som exponerats av landet. Totalt har mer än 10 000 blivit berörda av situationen genom den militära insatsen och de har en personlig kunskap om Afghanistan